search icon

Οικονομία

Πόθεν έσχες: Πότε λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις μετά τη νέα παράταση

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι υπόχρεοι - Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων των υπόχρεων για το πόθεν έσχες μετά τη νέα παράταση που δόθηκε σύμφωνα με την οποία οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία (πριν δοθεί η παράταση) έληγε στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα pothen.gr, οι υπόχρεοι θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή το έτος αλλά και το είδος (αρχική – ετήσια) της δήλωσης που θέλουν να υποβάλλουν καθώς η εκ παραδρομής επιλογή λανθασμένου έτους, π.χ. ΔΠΚ 2019 αντί ΔΠΚ 2020 ή η επιλογή Αρχικής αντί Ετήσιας Δήλωσης, δεν εκπληρώνει τη σχετική τους υποχρέωση.

Παράλληλα, την ένδειξη Αρχική Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της Αρχικής Δήλωσης.

Την ένδειξη Ετήσια Δήλωση 2020, επιλέγουν οι υπόχρεοι που εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2019) απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2019, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση τους κατά την 31-12-2019.

Πότε επιβάλλονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση, ή υποβάλλουν ανακριβή δήλωση, ή δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση Πόθεν Εσχες, προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα ή και φυλάκιση για τους παραβάτες.

Πότε θεωρείται ανακριβής η δήλωση

Σημειώνεται ότι ανακριβής θεωρείται η δήλωση όταν τα δηλωθέντα στοιχεία ή η επαύξηση αυτών δεν δικαιολογείται από τα πάσης φύσεως νομίμως αποκτηθέντα εισοδήματα. Αν ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας άνω των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.

Επίσης, ποινικές ευθύνες υπέχουν και οι σύζυγοι που παραλείπουν την κατάθεση της δήλωσης Πόθεν Εσχες. Ο έλεγχος των στοιχείων της δήλωσης γίνεται εντός πέντε ετών από τη λήξη του έτους υποβολής και σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων μπορεί κατ’ εξαίρεση να διενεργηθεί μέχρι τη συμπλήρωση της ποινικής παραγραφής. Τέλος, σε όσους καλούνται για έλεγχο και δεν ανταποκρίνονται προβλέπεται πρόστιμο της τάξης των 50-300 ευρώ, που εισπράττεται κατά τον Κώδικά Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ισχύ ο κανόνας «first in first out» για τους επενδυτές

Alpha Bank: Υπερκάλυψη για το ομόλογο Tier II – Σχεδόν €1 δισ. οι προσφορές (upd)

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ ετοιμάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Exit mobile version