Χιλιάδες ιδιώτες με ακίνητα που διεκδικούνται ως καταπατημένα από το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα μέσα στο καλοκαίρι να υποβάλουν αίτημα στην ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή γίνονται πιο ελαστικά τα κριτήρια εξαγοράς και ελκυστικότερο το τίμημα (εκπτώσεις έως 70%) για όσους αποδεχτούν τη ρύθμιση, αντί να προσφύγουν στα δικαστήρια. Ωστόσο τίθεται νέα προϋπόθεση ο ιδιώτης που διεκδικεί το ακίνητο να το δήλωνε τουλάχιστον για πέντε χρόνια στο Ε9 πληρώνοντας και τον ανάλογο ΕΝΦΙΑ και θεωρώντας εαυτόν ιδιοκτήτη.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών και από τις εκτιμήσεις για 90.000 καταπατημένες εκτάσεις θεωρούν πιο πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον για τις μισές αυτές. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φέρνει αλλαγές της διαδικασίας εξαγοράς διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάμενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως την 31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).

Επίσης δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα. Τονίζεται πως σε κάθε περίπτωση δεν τροποποιείται καθόλου, άμεσα ή έμμεσα, η νομοθεσία σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Όπως προαναφέρθηκε απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
Εξαλείψου τίθεται δεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδή αεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.

Επιπλέον, επεκτείνεται η δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντός εξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θα προσδιορίσουν αιτιολογημένα τις περιοχές ή τα ακίνητα που πρέπει να εξαιρεθούν της διαδικασίας εξαγοράς. Τελος, επισπεύδεται η προθεσμία υποβολής της συναίνεσης της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2 μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Το τίμημα

Το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:

-50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.

70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως την 31η.12.2022.

Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντα ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η διαδικασία

Η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης θα ανοίξει μέσα στο καλοκαίρι. Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.

Η αίτηση εξαγοράς συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Τοπογραφικό διάγραμμα.
• Φύλλο προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας οικοπέδου ή γηπέδου.
• Βεβαίωση όρων δόμησης.
• Οικοδομική άδεια εφόσον αυτή υπάρχει.
• Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.
• Πράξη προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Διαβάστε ακόμη

H λίστα του Politico: Αλεξανδράκη και Παναγιώτου κορυφαίοι freak νέοι ευρωβουλευτές

H Goldman Sachs ανεβάζει για τρίτη φορά την τιμή-στόχο για τον S&P 500

Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία: Η αγορά έχει βουλιάξει από «ελληνοποιημένα» μέλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ