Ωφελημένοι από την «κούρσα» ανόδου που καταγράφει ο χρυσός από τη στιγμή που ξέσπασε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα βγουν όσοι αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τις λίρες που έχουν στα σεντούκια.
Πιο αναλυτικά, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου που ανέκαθεν θεωρείτο «καταφύγιο» για τους επενδυτές ενάντια στους γεωπολιτικούς κινδύνους σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο, ξεπερνώντας ακόμη και τα 2.000 δολάρια/ουγγιά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την ίδια διαμορφώθηκε χθες, Τρίτη, στα 417,96 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 5% σε σχέση με τα 401,22 ευρώ που έπιανε την 24η Φεβρουαρίου, οπότε και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωνε την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή, στις 25 Φλεβάρη, το ποσό που μπορούσαν να κερδίσουν οι κάτοχοι χρυσών λιρών σε περίπτωση που αποφάσιζαν να τις πωλήσουν είχε πέσει στα 388,40 ευρώ, με την πορεία έκτοτε να είναι σταθερά ανοδική.
Όσον αφορά στις τιμές, με τις οποίες πουλά η ΤτΕ τις χρυσές λίρες, αυτές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 500 ευρώ. Ειδικότερα. σύμφωνα με τα δελτία τιμών που εκδίδονται σε ημερήσια βάση το κόστος αγοράς για τους ιδιώτες ξεπερνούσε τα 483 ευρώ στις 24 Φλεβάρη, για να εκτοξευτεί στα 503,77 ευρώ χθες, Τρίτη. Η ψαλίδα δε, σε σχέση με την τιμή που αποκτούσε λίρες από ιδιώτες εξακολουθεί να κινείται με διψήφια ποσοστά, γεγονός που για πολλούς αναλυτές δικαιολογεί το υποτονικό από πλευράς των επενδυτών ενδιαφέρον.
Πόσες λίρες «σκότωσαν» οι Έλληνες το 2021
Το 2021 συνεχίστηκαν – αν και με σαφώς μικρότερη ένταση – οι μαζικές ρευστοποιήσεις λιρών, με τις πωλήσεις να είναι για ακόμη μία χρονιά πολλαπλάσιες των αγορών.
Πιο αναλυτικά, το δ’ τρίμηνο του 2021 η ΤτΕ αγόρασε από ιδιώτες 12.911 χρυσές λίρες, όταν οι πωλήσεις από την ίδια περιορίστηκαν σε μόλις 1.933 τεμάχια. Συνολικά στον χρόνο ρευστοποιήθηκαν 45.588 λίρες, με τα ελληνικά νοικοκυριά να αυξάνουν τον… θησαυρό τους κατά 6.531 τεμάχια. Εάν δε, στον αριθμό των λιρών που πωλούνται στην εποπτική αρχή προσμετρηθούν και αυτές που «σκοτώνονται» στα κατά τόπους ενεχυροδανειστήρια, τότε ο αριθμός τους είναι δεν αποκλείεται να είναι και διπλάσιος.
Τη διετία 2019 – 2020 οι Έλληνες ρευστοποίησαν συνολικά πάνω από 186.000 χρυσές λίρες, σε τιμές, ωστόσο, σημαντικά χαμηλότερες συγκριτικά με σήμερα, ενώ ως έτος – ρεκόρ χαρακτηρίζεται το 2007, οπότε και πωλήθηκαν πάνω από 368.000 λίρες.
Διαβάστε ακόμη:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ωφελήσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία
Πώς θα παρακολουθεί η εφορία το «κύκλωμα» για τις ταμειακές μηχανές και τα POS