Η Ελλάδα τού «ό,τι δηλώσεις» περνά στο παρελθόν. Τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) βάζουν τέλος στη δράση κυκλωμάτων που «παντελονιάζουν» ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος εκατομμυρίων ευρώ εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές, «για τα μάτια της Εφορίας» και μόνο.
Με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει αποκτήσει πλήρη εικόνα του λογιστηρίου κάθε επιχείρησης.
Κάθε συναλλαγή καταγράφεται ηλεκτρονικά και αντιστοιχεί σε έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ) που υποκαθιστά την απλή σήμανση (διάτρηση) που παλαιότερα έμπαινε στα χάρτινα τιμολόγια. Χωρίς ΜΑΡΚ δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση φόρου κανένα παραστατικό για καμία επιχείρηση.
Με τη βοήθεια του myDATA, ελεγκτές της ΑΑΔΕ έφεραν στο φως και νέο κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, στο οποίο εμπλέκονται μεγάλες και πολύ γνωστές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο μηχανημάτων κατασκευών και όχι μόνο.
Ουδέν κρυπτόν
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυκλώματος ηγούνταν δύο επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στα βόρεια προάστια της Αθήνας και έκαναν έναρξη δραστηριότητας το 2022.
Με τη βοήθεια του myDATA οι ελεγκτές έκαναν φύλλο και φτερό τις συναλλαγές αυτών των επιχειρήσεων. Από το γραφείο τους οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι καθεμία από τις επιχειρήσεις αυτές είχε εκδώσει μέσα σε έναν χρόνο τιμολόγια αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ. Πιάστηκαν γιατί είχαν τιμολογήσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ χωρίς ποτέ για τις πωλήσεις αυτές να έχουν προβεί και στις ανάλογες αγορές βάσει τιμολογίων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Από περαιτέρω έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ούτε για το 2022, ούτε για το 2023. Η μόνη σχέση που είχαν δηλαδή με την Εφορία στα τρία χρόνια λειτουργίας τους ήταν να ανεβάζουν τιμολόγια πωλήσεων στο myDATA, με βάση τα οποία οι πελάτες-μέλη του κυκλώματος έκαναν δηλώσεις, εμφάνιζαν έξοδα και γλίτωναν ή έπαιρναν πίσω ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος.
Μάλιστα, παρότι κλήθηκαν να προσκομίσουν στο ελεγκτικό κέντρο τα λογιστικά τους αρχεία μέσω των οποίων παρακολουθούν τις εργασίες τους, ουδέποτε το έπραξαν. Δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων, επειδή αντιλήφθηκαν ότι το παιχνίδι ήταν χαμένο και δεν θα μπορούσαν να επικαλεστούν το παραμικρό ως δικαιολογία, για όσα ήδη ήξερε η Εφορία από το myDATA.
Πώς στήνεται η φάμπρικα
Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν την ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργούν δεκάδες άλλες εταιρείες, ως λήπτριες εικονικών τιμολογίων, ώστε να εμφανίζουν αυξημένες -και μη πραγματοποιηθείσες- δαπάνες προκειμένου να γλιτώνουν, παράνομα, φόρους που θα έπρεπε να καταβάλουν.
Οι διαφυγόντες φόροι και τα έσοδα για το Δημόσιο στην περίπτωση αυτή εκτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι ελεγκτές θεωρούν ότι το κύκλωμα έχει πολύ μεγαλύτερα πλοκάμια απ’ όσα ήδη έχουν καταγράψει.
Ηδη, πάντως, έχουν επιβληθεί πρόστιμα για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ ακολουθεί ενδελεχής έλεγχος και στους λήπτες των τιμολογίων αυτών, καθώς και στις συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Τα μέλη του κυκλώματος εκτιμώνται σε περισσότερα από εκατό. Ταυτόχρονα, ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί και των φυσικών προσώπων που εμφανίζονται ως διαχειριστές των επιχειρήσεων αυτών, για να βρεθεί πού αλλού οδηγεί το χρήμα.
Γνωρίζει η πιάτσα
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κομπίνα είναι γνωστή στην πιάτσα καθώς συμμετέχουν πολλοί οι οποίοι, όμως, δηλώνουν άγνοια ή πέφτουν από τα σύννεφα όταν οι εκδότες των τιμολογίων πιάνονται προτού βαρέσουν κανόνι στην Εφορία. Για παράδειγμα:
■ Στην Αθήνα κατασκευαστική εταιρεία εξέδωσε εικονικά τιμολόγια ύψους 5,3 εκατ. ευρώ και πήρε άλλα αξίας 4,9 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Συνολικά, ο ΦΠΑ που κατέληξε στις τσέπες των επιτηδείων ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση του πολυπρόσωπου κυκλώματος με εκατοντάδες μέλη.
■ Στη Μεσσηνία πιάστηκε υδραυλικός με εικονικά φορολογικά στοιχεία 17 εκατ. ευρώ (21 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ). Και στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος με πληθώρα ληπτών σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (τουριστικές επιχειρήσεις, τεχνικά επαγγέλματα, επιχειρήσεις εφοδιασμού και εστίασης κ.λπ.).
■ Στη Μεσσηνία, πάλι, εταιρεία υδραυλικών εγκαταστάσεων εξέδωσε εικονικά τιμολόγια 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε από άλλους εικονικά 3,5 εκατ. ευρώ.
■ Στην Αθήνα χονδρέμπορας υδραυλικών ειδών εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας (χωρίς ΦΠΑ) 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και ο ίδιος εικονικά τιμολόγια 10,5 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Πώς προχωρούν τα έργα στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου (pics +vid)
Επενδυτικά deals άνω των €600 εκατ. στα ελληνικά ξενοδοχεία
Νικήτας Ποθουλάκης: Νέο επενδυτικό πλάνο 25 εκατ. για την Μπάρμπα Στάθης ενόψει τεκτονικών αλλαγών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα