Σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 150 δισ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσουν την διετία 2021 – 2022 οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με την αγορά να ανεβάζει ρυθμούς μετά από ένα… διάλειμμα ελέω της υγειονομικής κρίσης.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση του Richard Thompson της PWC στο Debt Business Magazine, περίπου το ένα τρίτο αυτών των χαρτοφυλακίων, δηλαδή 40 έως 60 δισ. ευρώ, θα αλλάξει χέρια εφέτος και θα αφορά ως επί το πλείστον παλαιότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το υπόλοιπο την αμέσως επόμενη χρονιά, συμπεριλαμβάνοντας και το νέο στοκ της πανδημίας.
«Για να εξετάσουμε πώς θα εξελιχθεί η αγορά τα επόμενα δύο χρόνια αξίζει να κοιτάξουμε πίσω, πώς κινήθηκε μετά την οικονομική κρίση. Σε πολύ ευρύτερους όρους, τα NPLs στο τραπεζικό σύστημα έφτασαν τo 1,2 τρισεκατομμύριο ευρώ, αλλά μέχρι το τέλος του 2019 ήταν περίπου στο μισό», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως από το 2011 η PwC παρακολουθεί κάθε συναλλαγή «κόκκινων» δανείων, με τα δεδομένα να κάνουν λόγο για πωλήσεις χαρτοφυλακίων, ονομαστικής αξίας περίπου 700 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
- Το 2011 έγιναν συναλλαγές, αξίας 19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έξι δισ. ευρώ στη Βρετανία, πέντε δισ. ευρώ στην Ιρλανδία και τέσσερα δισ. ευρώ στην Ισπανία.
- Το 2012 πραγματοποιήθηκαν deals, αξίας 34 δισ. ευρώ, μοιρασμένα κατά κύριο λόγο στη Βρετανία (10 δισ. ευρώ), στην Ισπανία (εννέα δισ. ευρώ), στη Γερμανία (οκτώ δισ. ευρώ), στην Ιταλία (τέσσερα δισ. ευρώ) και στην Ιρλανδία (τρία δισ. ευρώ).
- Το 2013 οι συναλλαγές NPLs «άγγιξαν» σε ονομαστική αξία τα 49 δισ. ευρώ, με την Βρετανία να κρατά τα… σκήπτρα, με συμφωνίες 24 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Γερμανία (10 δισ. ευρώ και έξι δισ. ευρώ αντίστοιχα).
- Το 2014 οι επίμαχες συναλλαγές διπλασιάστηκαν – στα 87 δισ. ευρώ – με την Ιρλανδία να πρωταγωνιστεί αυτή την φορά, με deals, αξίας 30 δισ. ευρώ.
- Το 2015 έγιναν συναλλαγές, αξίας 122 δισ. ευρώ, με την Βρετανία να κάνει… come back, ολοκληρώνοντας συμφωνίες πέριξ των 45 δισ. ευρώ και την Ιταλία να ακολουθεί με συναλλαγές 19 δισ. ευρώ.
- Το 2016 παρατηρείται για πρώτη φορά μία κάμψη, με τις επίμαχες συμφωνίες να μειώνονται σε 113 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33 δισ. ευρώ στην Ιταλία.
- Αντίστοιχη πτώση καταγράφεται και τον αμέσως επόμενο χρόνο, με συναλλαγές, ονομαστικής αξίας 98 δισ. ευρώ και την Ιταλία, επίσης, πρωταγωνίστρια, με συμφωνίες πέριξ των 43 δισ. ευρώ.
- Το 2018 είναι η χρονιά που κάνει την εμφάνισή της και η Ελλάδα. Ειδικότερα, σε σύνολο συναλλαγών, αξίας 105 δισ. ευρώ, η χώρα μας αποκτά μερίδιο με deals, αξίας 15 δισ. ευρώ (σ.σ. η Ιταλία εξακολουθεί να φιγουράρει πρώτη στη σχετική λίστα, με συναλλαγές άνω των 40 δισ. ευρώ).
- Το 2019 οι… κόκκινες συμφωνίες πέφτουν στα 89 δισ. ευρώ, μοιρασμένες ως εξής: Ισπανία και Ιταλία 21 δισ. ευρώ, Ιρλανδία 10 δισ. ευρώ, Ελλάδα οκτώ δισ. ευρώ, Κύπρος και Γερμανία έξι δισ. ευρώ, Ολλανδία και Βρετανία πέντε δισ. ευρώ, Πορτογαλία τέσσερα δισ. ευρώ και άλλες χώρες τρία δισ. ευρώ.
«Η εκτίμησή μας για το προηγούμενο έτος είναι ότι ακόμη και με τη μαζική επιβράδυνση των συναλλαγών ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, έγιναν πωλήσεις, αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ», τονίζει ο partner της PwC, εξηγώντας πως τα επίμαχα ποσά δεν αφορούν στις τιτλοποιήσεις.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, ο ίδιος σημειώνει πως σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να πει πού θα φτάσουν τα επίπεδα των NPLs μετά την πανδημία.
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οι τράπεζες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα, γεγονός που έχει επιστήσει την προσοχή των εποπτικών αρχών. Είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα ανώτατα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2012», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Μπάιντεν στηρίζει Ελλάδα αλλά… οι top αμερικανικές τράπεζες αναβαθμίζουν την Τουρκία
Σε αχαρτογράφητα νερά ο τουρισμός το 2021
Έγιναν δισεκατομμυριούχοι πουλώντας ιατρικά γάντια – Πώς βγάζουν «λεφτά με το τσουβάλι»