search icon

Οικονομία

Πώς θα υπολογιστούν Δώρο και επίδομα Χριστουγέννων

«Μικρό καλάθι» για τα 200 με 300 εκατ. που χρειάζονται - Τι θα λάβουν τελικά οι περίπου 1 εκατ. ιδιωτικοί υπαλληλοι που «μπαινοβγαίνουν» σε αναστολή

Οι απανωτές αλλαγές στα υγειονομικά μέτρα, η ανησυχία για παράταση των μέτρων στήριξης και ο κίνδυνος να βρεθούν σε αναστολή τον Δεκέμβριο έως και 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι, φαίνεται πως περιέκοψαν  το «πλήρες Δώρο Χριστουγέννων» που ετοιμαζόταν να δώσει η Κυβέρνηση.  Όσο σφίγγει όμως ο κλοιός των περιοριστικών μέτρων, κλείνει και η περίμετρος των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος Χριστουγέννων, τους οποίους θα ανακοινώσει η κυβέρνηση έως την Παρασκευή το αργότερο.

Τελικώς το Δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα για όσους βρέθηκαν σε αναστολή από τον Μάιο μέχρι το τέλος του 2020, θα καταβληθεί με βάση τον μειωμένο μισθό που πραγματικά εισέπραξαν οι εργαζόμενοι στο τελευταίο 7μηνο του 2020. Εγκαταλείπεται έτσι η εισήγηση  (και ισχυρή νομική άποψη) του εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, ότι το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων εργασίας δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε απώλεια δικαιωμάτων του εργαζομένου.

Απέναντι στο νομικό επιχείρημα, πρυτάνευσε η πραγματιστική λογική του υπουργείου Οικονομικών. Όπως εξηγεί αρμόδιος παράγων:

–  Είναι άγνωστο το κόστος του μέτρου. Υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200-250 εκατ. ευρώ αλλά αν παραταθούν οι αναστολές και μπουν περισσότεροι στην επιδότηση από το Κράτος, τότε αυξάνονται και τα 800άρια που θα πρέπει να δοθούν, αλλά και το ποσόν του Δώρου Χριστουγέννων που θα κληθεί να καταβάλλει το Δημόσιο.

–  Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου είχαν βγει σε αναστολή 1,1 εκατομμύρια εργαζόμενοι και σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (περίπου 540.000 εργαζόμενοι) αμείβονταν με ελαστικές συμβάσεις των 400 ευρώ και κάτω. Αυτοί θεωρούνται από την κυβέρνηση πως έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Για αυτό και θα λάβουν Επιδότηση Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Δώρου Χριστουγέννων που ξεπερνά έως και 100% τα χρήματα που θα έπαιρναν αν εργάζονταν κανονικά τις ημέρες της αναστολής, εδώ και 7 μήνες!

–  Παρότι 2 στους 3 εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 534 ευρώ καθαρά το μήνα, η Ειδική Αποζημίωση κάλυψε τον Νοέμβριο και μεγαλύτερα εισοδήματα (έως 800 ευρώ καθαρά). Το όφελος είναι μεγαλύτερο όμως γιατί για τα λεφτά αυτά δεν θα πληρώσουν φόρο το 2021 οι δικαιούχοι. Επιπλέον κανείς δεν χάνει τίποτε σε σύνταξη, γιατί το Δημόσιο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές στον πλήρη μισθό.

Τι ισχύει τελικά για το Δώρο και τι θα εισπράξουν τα Χριστούγεννα οι περίπου 1 εκατομμύρια ιδιωτικοί υπάλληλοι που «μπαινοβγαίνουν» εφέτος σε αναστολή;

– Δώρο καταβάλλεται από τους εργοδότες σε όλους τους εργαζομένους έως στις 21 Δεκεμβρίου.

– Πλήρες Δώρο καταβάλλεται μόνον σε όσους δούλεψαν Μάιο – Δεκέμβριο χωρίς να βγουν καθόλου σε αναστολή.

– Το Κράτος καλύπτει μόνον τις ημέρες αναστολής εργασίας, επιδοτώντας 17,8 ευρώ την κάθε ημέρα αναστολής (ή και 26,6 ευρώ τον Νοέμβριο).

– Κερδίζουν άμεσα όσοι έχουν μισθό κάτω από 534 ευρώ καθαρά

–  Όσοι λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές, ένα μέρος του Δώρου υπολογίζεται με τις ημέρες που εργάστηκαν και αμείφθηκαν με κανονικό μισθό, άλλο μέρος υπολογίζεται με επιδότηση αναστολής 17,8 ευρώ ανά ημέρα και άλλο μέρος (αναλογία Νοεμβρίου) με 26,6 την ημέρα ή 800 το μήνα.

Για παράδειγμα, μισθωτός των 800 ευρώ μικτά δικαιούται πλήρες δώρο 830 ευρώ αν δεν είχε βγει καθόλου σε αναστολή από τον Μάιο. Αν είχε υποστεί 1 μήνα αναστολής (πριν τον Νοέμβριο) θα λάβει 800 και χάνει 30 ευρώ για τον 1 μήνα που δε δούλεψε. Αν όμως βγήκε σε αναστολή τον Νοέμβριο (πχ 7-30/11 για εστιατόρια στην Αθήνα κλπ) θα λάβει 815 ευρώ, γιατί ο μήνας αυτός επιδοτείται με τα 800 ευρώ καθαρά. Θεωρητικά, αν τυχόν η εστίαση παρέμενε και άλλες 3 εβδομάδες κλειστά τον Δεκέμβριο και η επιδότηση παρέμενε 800 και όχι 534 ευρώ, το Δώρο θα έφτανε στα 830 ευρώ.

Δεδομένου όμως ότι όλη η χώρα έχει πλέον διαφορετικές «ταχύτητες» δικαιούχων (άλλη πχ στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, άλλη για εργαζόμενους στον Τουρισμό ή τον Πολιτισμό, άλλη αν η εταιρία πλήττεται λόγω κρίσης ή κλείνει υποχρεωτικά δια νόμου κλπ), τα λογιστήρια των επιχειρήσεων θα έχουν μια πανσπερμία υπολογισμού Δώρων που το Δημόσιο θα κληθεί να επιδοτήσει, για όσο χρόνο το προσωπικό δεν εργαζόταν.

«Μποναμάς» για τους πιο φτωχούς

Όσο αυξάνονται τα μέτρα στήριξης, μειώνονται και τα διαθέσιμα χρήματα για το χριστουγεννιάτικο βοήθημα που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων –αφού το εν λόγω επίδομα  θα δοθεί μόνον σε όσους έχουν λάβει καμία άλλη στήριξη από το Κράτος.

Το συνολικό ποσόν μπορεί να περιορίζεται τελικά πολύ κάτω και από 100 εκατ. ευρώ, για να δοθεί έτσι μόνον σε φτωχά νοικοκυριά όπως πχ αυτά που ζουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 3 χρόνια, πολύτεκνοι ή άλλες ευπαθείς κατηγορίες.

Οι τελικές αποφάσεις θα επιλεγούν και οι δικαιούχοι που θα οριστούν, θα ανακοινωθούν με βάση το τελικό ύψος του ποσού που θα διανεμηθεί πριν την Παρασκευή που κατατίθεται στη Βουλή ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός. 

Διαβάστε ακόμη:

-Στην Ελλάδα πληρώσαμε σε έξι μήνες σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για τραπεζικές προμήθειες

-ACI Europe: Ο κορωνοϊός έφερε απώλειες 1,5 δισ. επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

-Φον ντερ Λάιεν: Από 17/11/2020 διαθέσιμα για την Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE

 

Exit mobile version