© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ελκυστικές αποδόσεις κοντά στο 4%, κόντρα στις χαμηλές πτήσεις των επιτοκίων καταθέσεων (προθεσμιακές με 1%-2%), προσφέρουν στα νοικοκυριά τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία διατίθενται από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.
Η επόμενη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, η απόδοση αναμένεται κοντά στο 3,9% και με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορέσουν να αγοράσουν εξάμηνα έντοκα αμέσως μετά τα φυσικά πρόσωπα.
Τα ομόλογα είναι ένας τύπος επένδυσης που μπορεί να προσφέρει και σε αποταμιευτές σταθερή ροή εισοδήματος για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα δάνειο με λήξη, το οποίο χορηγεί ένας επενδυτής σε μια κυβέρνηση, δήμο ή εταιρεία που υπόσχεται να αποπληρώσει στον επενδυτή το κεφάλαιο της επένδυσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία, συν τους τόκους.
Το «άνοιγμα» της συμμετοχής των φυσικών προσώπων σε δημοπρασίες επανήλθε στην οικονομική καθημερινότητα της χώρας, στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, έπειτα από δύο χρόνια διακοπής, δίνοντας την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει περιορισμός εγγραφής, για παράδειγμα, και στην επόμενη έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων. Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, ο περιορισμός των 15.000 ευρώ ισχύει ανά ISIN έκδοσης και ανά ΑΦΜ.
Ως κίνητρο για τη συγκεκριμένη επένδυση λειτουργεί και η κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Ετσι, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.
Η διαδικασία
Η απόκτηση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου είναι απλή διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά των εντόκων μπορούν, εν όψει δημοπρασιών, να εγγραφούν στις σχετικές λίστες στις τράπεζες, εφόσον έχουν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα και τις εξουσιοδοτήσεις που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια επενδυτικών πράξεων, δεσμεύοντας, κατ’ ελάχιστον 15.000 ευρώ, που είναι το όριο για τη συμμετοχή στην πρωτογενή αγορά. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, να αγοράσουν τίτλους μέσω τραπεζών, κατά την πάγια πρακτική, συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρισή τους σε μερίδα του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) και η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται στις τράπεζες ή τις χρηματιστηριακές εταιρείες με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον ΑΦΜ.
Με δεδομένη τη ζήτηση που υπάρχει για επικερδείς αποταμιευτικές λύσεις, λόγω και του πληθωρισμού, αλλά και της προσπάθειας του Δημοσίου για άνοιγμα στο μέτωπο του εσωτερικού δανεισμού, έχει προκριθεί από το οικονομικό επιτελείο η λύση των λαϊκών εντόκων, με τη συμμετοχή φυσικών προσώπων, σε μόνιμη βάση. Αλλωστε, η γειτονική και βέβαια υπερχρεωμένη Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της σε διαδικασία εσωτερικού δανεισμού, κάτι που θεωρείται ότι εξασφαλίζει σχετική άμυνα από πιέσεις.
Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023, τα επιτόκια κινήθηκαν μεταξύ 3,8% και 3,9%. Το, δε, ενδιαφέρον χτύπησε κόκκινο, με 10.000-12.000 φυσικά πρόσωπα να αγοράζουν τίτλους αξίας 350 εκατ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση 3,9%, όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, στις νέες καταθέσεις 0,43% και στις προθεσμιακές έως 2%.
Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 10 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο έκδοσης «πράσινου» ομολόγου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει νέα έργα και επενδύσεις, κυρίως στην ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη
Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ