Πολλά είναι τα στοιχεία που έχουν επιβαρύνει τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. Ομως τα γερμανικά δημοσιεύματα ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από την περίοδο της διαπραγμάτευσης
Το βασικό πρόβλημα όμως που εξυφαίνεται για την πορεία της οικονομίας έχει να κάνει με την διαφαινόμενη αργοπορία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης της δεύτερης αξιολόγησης,που πιστοποιείται από το κόψιμο της δόσης κατά την συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έχουν συνηθίσει πια να αμφιβάλλουν διαρκώς για την έγκαιρα προγραμματισμένη ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών. Το πακέτο νομισματικής χαλάρωσης τι εξασφαλίζει; Την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και κατά συνέπεια την δημιουργία προϋποθέσεων για επιστροφή στις αγορές.
Οσο διαρκεί η αξιολόγηση αυτό δεν μπορεί να γίνει,φαίνεται όμως ότι και στην Ουάσιγκτον τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας έφθασαν χρονικά την συμμετοχή των ομολόγων στο QE τον επόμενο Απρίλιο.
Οσο κι αν οξύνεται το πολιτικό περιβάλλον δεν θα είχε αντίκρυσμα,αν δεν υπήρχε η δυστοκία στην οικονομία και το κλίμα που δεν πείθει την αγορά. Η τελευταία εβδομάδα έχει σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην κερδίζει τίποτε από πουθενά. Αντίθετα οι διεθνείς πιέσεις αρχίζουν να σφίγγουν.
Το τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει το ΔΝΤ είναι μεν σημαντικό,όμως η σχέση Ελλάδας – Ευρώπης δεν πρόκειται να σπάσει. Τα όσα λέει μάλιστα η Die Welt δείχνουν εν μέρει τη κακή προαίρεση και το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά των Γερμανών παραμένουν επίφοβα.
Ομως επί της ουσίας δεν αλλάζουν πολλά. Το βάλτωμα μέσα στο ευρώ θα χειροτερεύει αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα. Και έτσι θα πορεύεται η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία της για χρόνια.
Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα τόσο βαρύ φορτίο μπροστά και είναι τόσο σύνθετα αυτά που πρέπει να γίνουν για το εξωτερικό χρέος της που ό,τι και να πούμε ο δρόμος της είναι ακόμα πολύ μακρύς. Με το εσωτερικό όμως χρέος τι θα γίνει;
Γιατί τα κόκκινα δεν μεγάλωσαν μόνο προς τις τράπεζες, αλλά δυστυχώς και προς την εφορία και τα ταμεία. Ειδικά για τα ταμεία θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις αποτελεσματικότερες και το αρμόδιο υπουργείο να δει τι μπορεί να περισώσει έστω με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό από 1.1.2017. Και όλα τα περισπούδαστα περί χρέους μπορούν να περιμένουν.