search icon

Οικονομία

Πώς φτάσαμε στον εντοπισμό του κοιτάσματος νότια της Κρήτης

Χρειάστηκαν δεκαετίες άκαρπων ερευνών κι αστοχιών, για να φτάσουμε σήμερα στην ελπίδα ότι "το Άγιο Δισκοπότηρο" των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας

Οι ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης αναπτερώνει τις ελπίδες για ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας στις επόμενες περίπου επτά δεκαετίες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια, ξεπερνά τον ένα αιώνα.

Από το 1903, όταν η βρετανική εταιρεία London Oil Developments εκδήλωσε ενδιαφέρον να ερευνήσει πιθανή ύπαρξη πετρελαίου στις περιοχές της Ζακύνθου, της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και του Έβρου, μέχρι τη δεκαετία του ’60, όταν για πρώτη φορά ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες σε χερσαίες περιοχές της Ελλάδας, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από κατά καιρούς εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για εξόρυξη υδρογονανθράκων και ανεπιτυχείς έρευνες.

Αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση (1975) η ελληνική κυβέρνηση ιδρύει τον πρώτο φορές διαχείρισης των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου στη διαχείριση υδρογονανθράκων, τη “Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου”, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Ελληνικά Πετρέλαια- ΕΛΠΕ”. Από τότε μέχρι το 2000 το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε 24 ερευνητικές άδειες για υδρογονάνθρακες, αποτέλεσμα των οποίων είναι η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στην περιοχή του Κατακόλου Ηλείας, καθώς και ενός άλλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης.

Το 2007 το δημόσιο μετέφερε από τη ΔΕΠ στον εαυτό του την αρμοδιότητα για εκχώρηση αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων. Κατά τη δεκαετία που διανύουμε εντάθηκαν οι έρευνες σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, από τη Θεσπρωτία ως την Κρήτη, ενώ οι υπογραφές που έπεσαν στα τέλη Μαΐου της φετινής χρονιάς για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα νότια και δυτικά της Κρήτης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας Total (40%), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ήταν από τις τελευταίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ωστόσο, όταν η συμφωνία ήλθε προς κύρωση στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε “παρών” για τη Συμφωνία που η κυβέρνησή του είχε υπογράψει τον Ιούνιο. Τελικά, με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, η σύμβαση κυρώθηκε κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα…

Αποστάσεις παίρνουν τα ΕΛΠΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, παίρνουν αποστάσεις για το θέμα.

«Παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο.

Σήμερα στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν Ελληνικά Πετρέλαια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα»

Exit mobile version