“Ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν” τελικά η Eurostat, η οποία επιβάρυνε κατά 12,5 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία μέρα (!) την στατιστική απεικόνιση του ελληνικού δημοσίου χρέους (σωρευτικά και αναδρομικά) για τα έτη 2013-2023, με την απόφασή της να συμπεριλάβει στο ελληνικό χρέος και προκαταβολικά από τώρα, τους τόκους του δανείου του 2ου Μνημονίου από τον EFSF που έχουν πάρει αναβολή 20 ετών και θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά το 2032.
Ωστόσο οι διεθνείς αγορές ομολόγων δεν «τρόμαξαν» από τη χθεσινή ανακοίνωση, γιατί δεν λαμβάνουν υπ’όψιν τις στατιστικές της Eurostat, αλλά κινούνται με βάση την ειδική ανάλυση εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους (DSA – Debt Sustainability Analysis) που γίνεται από ΔΝΤ, Κομισιόν, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς κλπ, αφού εκεί αποτυπώνεται πλήρως η αναβολή των τόκων του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, από το 2013 στο 2032 και μετά. Όχι τυχαία, στον απόηχο των ανακοινώσεων, τα spread (διαφορά επιτοκίου) στα ελληνικά ομόλογα τις αμέσως επόμενες ώρες έπεφταν αντί να ανεβούν. Μειώθηκαν στα δεκαετή ομόλογα αναφοράς -αλλά και σε σχεδόν όλες τις διάρκειες- ενώ αντιθέτως, την ίδια εκείνη ώρα, αύξηση κατέγραφαν (έως 1% ή και υψηλότερα) εκείνα της Γαλλίας, της Ιταλίας αλλά και της Γερμανίας!
«Αυξομείωση» χρέους και ΑΕΠ
Για όλα υπάρχει εξήγηση:
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι την ίδια στιγμή η Eurostat ανακοίνωνε ότι, ακόμα και μετά την προσθήκη των αναβαλλόμενων τόκων, το 2024 (β΄ τρίμηνο) η Ελλάδα είχε την 2η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη.
Ο δεύτερος και κυριότερος είναι ότι, σε σχέση με 6 μήνες πριν και τις ανακοινώσεις που έκανε η Eurostat τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβάρυνε μεν το ελληνικό χρέος για το έτος 2023 κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (επειδή συμπεριέλαβε τόκους που αναλογούν στη χρονιά εκείνη αν και είναι γνωστό από το 2013 ότι η πληρωμή τους μετατίθεται για μετά το 2032 και υπολογίζονται στην ανάλυση χρέους) αλλά, την ίδια ώρα, πρόσθεσε και άλλα 5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας για το 2023! Αναθεώρησε το ύψος του στα 225 δισ. ευρώ, από 220 δισ. που το είχε εκτιμήσει στις αρχές του έτους. Έτσι, η Ανάπτυξη του 2023 «κατάπιε» αυτομάτως την αύξηση του χρέους του 1 δισ. και περιόρισε σημαντικά την επιβάρυνση από τη συσσώρευση τόκων 12 δισ. της περασμένης δεκαετίας, που μόλις χθες τους ενσωμάτωσε η Eurostat στους υπολογισμούς της.
Αποδείχθηκε έτσι ότι η «ζημιά» ήταν μικρή. Γιατί, παρότι ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας, το χρέος της χώρας το 2023 αναθεωρήθηκε σε 163,9% (αντί 161,9% που είχε ανακοινώσει η Eurostat τον Απρίλιο και υπολόγιζε μέχρι χθες η κυβέρνηση) η επιβάρυνση δεν ξεπερνά τελικά το 2% του ΑΕΠ και επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο, να επιμένει στην πρόβλεψη ότι φέτος θα καλύψει τη διαφορά αυτή και το χρέος θα μειωθεί στο 153,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, μειώνοντας με γοργά βήματα την απόσταση που τη χωρίζει από τη 2η Ιταλία και την 3η Γαλλία.
Επί της ουσίας, με βάση την ανάλυση χρέους (DSA), σε όλα τα μελλοντικά σενάρια το ελληνικό χρέος θεωρείται σταθερά εξυπηρετούμενο. Στα περίπου 7 ως 8 δισ. ευρώ άλλωστε, που θα πλήρωνε ή πληρώνει η Ελληνική Δημοκρατία ετησίως για αποπληρωμή τόκων και χρέους, οι εξ αναβολής τόκοι που δεν καταγράφονταν μέχρι χτες στο ελληνικό χρέος από τη Eurostat είναι της τάξεως περίπου 1 δισ. το χρόνο. Συνεπώς, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα ξαφνικά η χώρα, αν αντί για 7 ή 8 δισ. κληθεί να αποπληρώνει 8 ή 9 δισ. ευρώ το χρόνο, μετά το 2032 και ως το 2052.
Πρακτικά δηλαδή, καθώς η Eurostat αποφάσισε να προσθέτει περίπου 1 δισ. επιπλέον τόκους για κάθε χρόνο, στην εικοσαετία ως το 2032, όταν θα έρθει να αρχίζουν να αποπληρώνονται (κατά 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως από τότε και μετά) θα έχουν φτάσει συνολικά περί τα 22 δισ. (σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο DSA της Κομισιόν) ή στα 25 δισ. το πολύ όπως έχει προβλέψει στην δική της ανάλυση χρέους η ίδια η κυβέρνηση -υιοθετώντας πολύ πιο ακραία και απαισιόδοξα σενάρια.
Καταδεικνύεται έτσι ότι η περιβόητη «βόμβα χρέους» που λέγεται πως περιμένει την χώρα το 2032, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνον με Ανάπτυξη, πέραν από την καθ’ εαυτήν μείωσή του σε απόλυτα μεγέθη.
Αλλά και σε απόλυτα μεγέθη, παρότι το χρέος γενικής κυβέρνησης του 2023 διογκώθηκε (στατιστικά) στα 369,1 δισ. ευρώ από 356,7 δισ. ευρώ που το υπολόγιζε η Eurostat τον Απρίλιο, τον Δεκέμβριο θα μειωθεί κατά 7,9 δισ. ευρώ που η χώρα θα τα προεξοφλήσει από φέτος, αντί στην τριετία 2026-2028.
Διαβάστε ακόμη
Εφορία: Η influencer από τη Σύρο που… γλίτωσε και οι νέου τύπου έλεγχοι από την ΑΑΔΕ
Υποδομές: Ψάχνουμε 55.000 εργαζόμενους την επόμενη διετία για να κατασκευάσουμε έργα 24 δισ.
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα