Ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα των υπολοίπων κρατών – μελών του ΔΝΤ και ένα βήμα μακρύτερα από τον σφικτό εναγκαλισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε χθες η χώρα μας με την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι την Δευτέρα ολοκληρώθηκε η προεξόφληση χρέους ύψους 2,7 δισ. ευρώ προς το Ταμείο –επιβεβαιώνοντας όσα πρώτο είχε αναγγείλει νωρίτερα το ΝΜ.
Η επιτυχία είναι πολλαπλή. Με την πληρωμή αυτή, οι συνολικές οφειλές της χώρας μας στο ΔΝΤ μειώνονται κάτω από το 200% της συνδρομής της προς Ταμείο και πλέον θυμίζει κανονική χώρα. Βεβαίως, όπως και με τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, η χώρα εξακολουθεί να χρωστά στους δανειστές της, αλλά ο έλεγχός τους χαλαρώνει –με την έννοια ότι οι επισκέψεις κλιμακίων μειώνονται καθώς και οι εκθέσεις που συντάσσουν.
Η διαφορά είναι ότι τελειώνοντας το Μνημόνιο, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών στα 330 δισ. ευρώ και η χώρα μας παραμένει μόνη υπό Ενισχυμένη Εποπτεία από όσες μπήκαν σε Μνημόνιο, ενώ αντιθέτως ο ρόλος του ΔΝΤ μειώνεται δραστικά, όσο και τα χρέη της Ελλάδος μειώνονται προς αυτό. Και αυτό είναι ίσως πιο σημαντικό και από το ότι το «τιμωρητικό» επιτόκιο 4,91% θα ανήκει στο παρελθόν (πέφτει σε 1,91%) επειδή τα χρέη της χώρας από το 2010 ξεπερνούσαν το 3πλάσιο της συνδρομής της.
Καυτό εξάμηνο
Την εξέλιξη αυτή που αναμένεται να χαιρετίσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει σήμερα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομολόγων Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Μιχάλης Αργυρού. Επισήμως ο κ.Αργυρού θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Νομισματική Επιτροπή (EFC/EWG) για την επόμενη μέρα για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους και το ελληνικό αίτημα να διατεθεί σε επενδύσεις και όχι στην μείωση του χρέους, ένα μέρος τουλάχιστον από τα κέρδη (περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως) που οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά τα επιστρέφουν πλέον ξανά στη χώρα μας.
Το εγχείρημα πάντως παραμένει δύσκολο και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο συμβούλιο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών στις 4ης Δεκεμβρίου.
Καθώς όμως αλλάζει πλέον το προφίλ του χρέους, επόμενος στόχος της Αθήνας είναι μια έξτρα δόση πρόωρης αποπληρωμής χρέους, για να «κουρέψει» και το επιτόκιο 1,91% σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Και να δημιουργηθεί επιπλέον«περίσσευμα» (δημοσιονομικός χώρος) για φοροελαφρύνσεις και αναπτυξιακές δράσεις, με αφετηρία τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως που γλιτώνει πλέον ήδη κάθε χρόνο η χώρα.