Η κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα για να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιούλιο, καθώς «καίγεται» να παρουσιάσει κάποια θετική εξέλιξη, αλλά και επειδή στο βάθος του σχεδιασμού υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Εάν μετά το τέλος του προγράμματος, από τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ελλάδα έχει πρόσβαση στις αγορές, κάποιοι στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι για να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν προεκλογικά.
Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι με «βοηθητικές ρόδες» από τον ESM, ο οποίος δεν θα παράσχει τη στήριξη χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις και έλεγχο από το Eurogroup.
Η αλήθεια είναι ότι και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέκγλινγκ, τάσσεται καθαρά υπέρ της επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, αφού ουδείς στην ευρωζώνη θέλει να προχωρήσει σε νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Αλλά ουδείς είναι διατεθειμένος να αφήσει την Ελλάδα να υπερδανειστεί και πάλι, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ο έλεγχος στα δημόσια οικονομικά θα παραμείνει ασφυκτικός για πολλά χρόνια.
Γ. ΣΩΖΟΣ
george.sozos01@gmail.com