Το αποκορύφωμα του πληθωριστικού κύματος για την Ελλάδα και συνολικά για την Ευρώπη, αναμένεται να αποτυπώσουν σήμερα τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοινώνει η Eurostat. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κάνει τις δικές της προβλέψεις -και τις στέλνει στις Βρυξέλλες με το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας- για την πορεία της ακρίβειας φέτος, αλλά και για παροχές μέτρων ανακούφισης που θα απαιτηθούν, και την Ανάπτυξη συνολικά για την Οικονομία και τη χώρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται αν για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλούς μήνες, η Eurostat θα ανακοινώσει μια μικρή –οριακή έστω- αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο. Τα πρώτα μηνύματα έρχονται από Ισπανία και Γερμανία , όπου ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών «φρέναρε» σε 8,2% και 7,3% αντίστοιχα, από 8,3% σε 7,4% που «έτρεχε» τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι για την Ελλάδα αναμένεται «φρένο» έναν μήνα αργότερα, από τον Μάιο πιθανότατα, καθώς η σύγκριση γίνεται με το α΄τετράμηνο πέρυσι, όπου η Ελλάδα είχε τον χαμηλότερο (μηδενικό ή αρνητικό) πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Στο Πρόγραμμα Σταθερότητος πάντως που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, η Αθήνα προβλέπει αισθητή πτώση στο β΄εξάμηνο του 2022, αφού αντί περίπου 6%-8% που «τρέχει» μέχρι τώρα (Ιανουάριο-Μάρτιο εφέτος) ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τελικά θα μειωθεί κάτω από 5,5%-6% -που εκτιμάται πως θα είναι τελικά ο ετήσιος μέσος όρος για το 2022.
Το πρόβλημα είναι πάντως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία έχει ξεκινήσει «ενεργειακή επίθεση» στην ΕΕ αλλά , ακόμα και αν οι τιμές Φυσικού Αερίου τυχόν υποχωρήσουν, το κύμα των ανατιμήσεων εξαπλώνεται στα τρόφιμα και σε σημαντικές πρώτες ύλες.
Για τον λόγο αυτό εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητος ενσωματώνονται πρόσθετες προβλέψεις για παροχές μέτρων ανακούφισης και στήριξης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενσωματώνει την αύξηση των δαπανών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αντί 1,4% που προέβλεπε πριν τον πόλεμο ο προϋπολογισμός του 2022, τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο .
Όλα εξαρτώνται πάντως από την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τις αποφάσεις για παρέμβαση στις τιμές Ενέργειας, οι όποιες θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής σε ένα μήνα από σήμερα.
Διαβάστε ακόμη:
Φρένο και στις online αγορές από σούπερ μάρκετ πάτησαν οι καταναλωτές
Byte Computer: Διεκδικεί νέα έργα 50 εκατ. ευρώ, ανοικτά τα «ραντάρ» για εξαγορά