search icon

Οικονομία

Ποιοι θα σπεύσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση για τα κρυφά εισοδήματα

Με απειλές και προειδοποιήσεις σπεύδει το υπουργείο Οικονομικών να πιέσει για την οικειοθελή αποκάλυψη – Ελέγχονται ήδη 1,23 εκατ. ΑΦΜ - Τα μειονεκτήματα σύμφωνα με λογιστές - Γιατί η ρύθμιση κινδυνεύει να έχει την τύχη των παλαιότερων που απέτυχαν

Πολλές ελπίδες φαίνεται να καλλιεργεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με την ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα παρά το γεγονός ότι οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις που είχαν «τρέξει», το 2007 επί Γ. Αλογοσκούφη και το 2010 επί Γ. Παπακωνσταντίνου, στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία.

Το γεγονός ότι για να υπαχθεί κανείς στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει και υψηλό φόρο που υπερβαίνει το 50% και πλησιάζει ακόμη και το 60% του Κεφαλαίου, κάνει πολλούς λογιστές και παράγοντες της αγοράς να θεωρούν ότι τελικά στα δημόσια Ταμεία δεν θα μπουν τα προσδοκώμενα απ’ την κυβέρνηση έσοδα καθώς πολλοί φορολογούμενοι με κρυφά εισοδήματα θα σκεφτούν πολύ για να τα αποκαλύψουν οικειοθελώς.

Θεωρούν ότι τώρα που ο φόρος είναι ιδιαίτερα υψηλός (στις προηγούμενες δύο ρυθμίσεις προβλέπονταν συντελεστές 3% ως 8%), εκτιμάται ότι στη ρύθμιση θα υπαχθεί περιορισμένος αριθμός φορολογούμενων και κυρίως αυτοί που έχουν λόγο να φοβούνται και νιώθουν να σφίγγει γύρω τους ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κατά την χθεσινή της τοποθέτηση στη Βουλή η υφυπ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου φρόντισε να στείλει το μήνυμα της υπογραμμίζοντας πως «θέλουμε οι φοροφυγάδες να νιώθουν την ανάσα μας» και πως όσοι φορολογούμενοι έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αν επιλέξουν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουν ότι είναι δυνατό να εντοπιστούν με τα εργαλεία που έχει το υπουργείο Οικονομικών, ανάμεσα στα οποία και η διασταύρωση κινήσεων καταθέσεων και εισοδημάτων. Ήδη η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ελέγχονται 1.230.000 ΑΦΜ με εισαγγελική παραγγελία».

Από τις απειλές όμως των κυρώσεων ή τις προειδοποιήσεις για «τελευταία ευκαιρία» μέχρι τις οικειοθελείς αποκαλύψεις υπάρχει μεγάλη απόσταση, όπως εξάλλου απέδειξαν και οι δύο παλαιότερες ρυθμίσεις. Η τακτική ήταν ακριβώς ίδια, τα κίνητρα ήταν σαφώς πιο ελκυστικά… και όμως κάποια μερικές δεκάδες εκατομμύρια μπήκαν στα δημόσια Ταμεία!

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, όπως σημειώνει η «Ημερησία του Σαββάτου», διατηρούν ελπίδες για εισπράξεις καθώς θεωρούν ότι θα σπεύσουν να υπαχθούν σε αυτή:

– Φορολογούμενοι που ελέγχονται για αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκον γνωστά ονόματα επιχειρηματιών που από τον έλεγχο των εμβασμάτων έχουν εντοπιστεί με αποκλίσεις εκατομμυρίων ευρώ και θέλουν να κρατήσουν τις υποθέσεις τους μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας

– Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κάποιες απ’ τις περιβόητες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκαρντ κοκ) που ελέγχονται ή τους ε΄χει κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου.

– Φορολογούμενοι που διαθέτουν “μαύρο” χρήμα στο εξωτερικό και φοβούνται ότι με την ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών σε 54 χώρες το 2017 θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις.

Η υφυπ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σημειώνει πως όσοι αποκαλύψουν οικειοθελώς τα κρυφά εισοδήματα τους η φορολογική επιβάρυνση θα είναι για τα φυσικά πρόσωπα στο 48,6% χωρίς εντολή ελέγχου, και στο 50,85% με εντολή ελέγχου, και με προσδιορισμό φόρου 56,25%. για τις επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) ο συντελεστής μπορεί να φθάσει το 25,92% χωρίς εντολή ελέγχου και 27,12% με εντολή ελέγχου.

Exit mobile version