Ελάφρυνση χρέους σε δόσεις που θα συναρτάται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων, είναι η λύση για το ελληνικό χρέος, την οποία «φωτογραφίζουν» ο Πολ Τόμσεν και δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη στο άρθρο που δημοσίευσαν στο blog του ΔΝΤ.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η κατάλληλη λύση για την ελάφρυνση του χρέους, για μια θεωρητική περίπτωση η οποία όμως είναι σαφές ότι αφορά ακριβώς την Ελλάδα, είναι να υπάρξει μια πολύ συγκεκριμένη και εξειδικευμένη περιγραφή για τα μέτρα ελάφρυνσης και όχι «αόριστες δεσμεύσεις», έστω κι αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το άρθρο υπογράφεται από τον επικεφαλής οικονομολόγο Μόρις Ομπσφελντ, τον επικεφαλής για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν και τον επικεφαλής του νομικού τμήματος του Ταμείου, Σον Χέιγκαν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο τέλος γίνεται αναλυτική αναφορά στην περίπτωση κατά την οποία «οι επίσημοι διμερείς δανειστές μιας χώρας (σ.σ. όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας) προτιμούν να συνδέσουν την πραγματοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, με την προϋπόθεση ότι θα έχει υλοποιηθεί το σύνολο του προγράμματος. Τέτοια προσέγγιση μπορεί να χρειαστεί, για παράδειγμα, όταν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις επιδόσεις της χώρας μέλους στον τομέα της οικονομικής προσαρμογής. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η δέσμευση για την παροχή της αναγκαίας ελάφρυνσης -παρόλο που θα είναι υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης του προγράμματος- θα πρέπει να γίνει στην αρχή του προγράμματος και θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι για να είναι αξιόπιστες οι δεσμεύσεις θα πρέπει να περιγράφουν εξειδικευμένα τον τρόπο υλοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης και όχι να γίνουν αόριστες δεσμεύσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η επιτυχία του προγράμματος.

Είναι σαφές ότι η περιγραφή αυτή «φωτογραφίζει» την ελληνική περίπτωση και «δένει» και με τις δηλώσεις που έγιναν από την Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με την Άνγκελα Μέρκελ, ότι πρώτα θα συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά θα συζητηθεί το χρέος.

Συνάδει επίσης με λύσεις που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς ανάμεσα στους δανειστές για μέτρα ελάφρυνσης τα οποία θα συνδέονται με την υλοποίηση από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένων μέτρων, όπως μεταρρυθμίσεις αγορών, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Τη μέθοδο αυτή, μάλιστα, της «ελάφρυνσης με δόσεις» είχαν υποστηρίξει και γερμανικοί κύκλοι οι οποίοι εκτιμούσαν ότι έτσι θα ήταν εφικτή η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να «ξεφύγει» από τις υποχρεώσεις της.

Γ. ΣΩΖΟΣ

george.sozos01.gmail.com