search icon

Οικονομία

ΠΟΕΣΕ: Οι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή

«Δυσανάλογο το τίμημα από την πανδημία στην εστίαση», αναφέρει σε επιστολή της η ΠΟΕΣΕ, ζητώντας μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Να ληφθούν άμεσα, αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση ζητάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Κωστή Χατζηδάκη.

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

«Η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνον που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο, μετά τις σημερινές δηλώσεις στην ΕΡΤ του υπουργού Υγείας), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.

Καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%.

Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία).

Την ίδια ώρα, ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του. Η κυβερνητική προσδοκία πως οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν επί μακρόν με ζημιές, «εισπράττοντας» αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για το μέλλον, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι οδηγεί νομοτελειακά σε καταστροφή του κλάδου, δηλαδή, σε μαζικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, είναι μάταιη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου εξοργιστική. Είναι αντιληπτό ότι «τέσσερις καλοί μήνες» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών.

Απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης, ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

Η εστίαση διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της.

Οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, την στιγμή που οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και οι όποιες κρατήσεις αλλά και οι διάθεση των πελατών να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου με το ωράριο λειτουργίας τους, μέχρι τις 24:00 θα είναι καταστροφικό».

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Ανάκαμψης: Προς εκταμίευση τα πρώτα δάνεια – Υπογράφεται η σύμβαση με τις τράπεζες

Πίττας: Ναύλωσε δύο πλοία της Euroseas με συνολικό τζίρο 85 εκατ. δολ. για 3 χρόνια

Ισπανία: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2022 – Δαπάνες ύψους €240 δισ. (vid)

 

Exit mobile version