Στο 9,1% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, μια επίδοση που υπερβαίνει τόσο την αντίστοιχη του Μαΐου (8,6%) όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών (8,8%).
Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα είναι τα χειρότερα των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών -και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 1981.
Εάν εξαιρέσουμε τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας (+41,6%), ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,9%, αρκετά υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών (5,5%).
Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 1,3% και ο δομικός πληθωρισμός στο 0,7%. Οι ειδικοί περίμεναν άνοδο στο 1,1% και στο 0,5%, αντίστοιχα.
Το κύμα ανατιμήσεων, όπως καθίσταται σαφές, αποτελεί αυτή τη στιγμή τη Νο.1 απειλή για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς το πληθωριστικό πρόβλημα έχει επεκταθεί πέραν των αντλιών βενζίνης (+60%) ή των σούπερ μάρκετ. Ιδιαιτέρως υψηλές τιμές, ενδεικτικά, παρατηρούνται τόσο στη στέγαση (+5,6%) όσο και στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Προς αύξηση έως 100 μ.β. η Fed
Τα σημερινά στοιχεία έρχονται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην κεντρική τράπεζα της χώρας, δηλαδή τη Federal Reserve, η οποία είναι υποχρεωμένη να λάβει ακόμη πιο επιθετικά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει το πληθωρισμό φαινόμενο.
Ήδη το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 1,5%, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, φθάνοντας στο 2,25%. Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται και μια παρέμβαση των 100 μονάδων βάσης, η οποία θα φέρει το επιτόκιο στο 2,5%.
Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Έτσι, μοιραία οι αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το παγκόσμιο ΑΕΠ και τις διεθνείς αγορές.
Ύφεση διαρκείας;
Το ΔΝΤ προσφάτως αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2022, κόβοντας κατά 0,6% την εκτιμώμενη μεταβολή του ΑΕΠ σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη του Ιουνίου (από 2,9% σε 2,3%). «Η αύξηση του πληθωρισμού σε ευρεία βάση δρομολογεί συστημικούς κινδύνους τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία».
Ο Άντριου Χοντζ, οικονομολόγος του Ταμείου, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αλλά και η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών θα επιβραδύνουν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης «περίπου στο μηδέν από τις αρχές του επόμενου χρόνου». «Η επιβράδυνση της ζήτησης θα αυξήσει την ανεργία περίπου στο 5% από τα τέλη του 2023, οδηγώντας σε μείωση των μισθών» πρόσθεσε.
Παρότι περιορισμένης εμβέλειας σε σχέση με την αντίστοιχη του 2007 – 2009 ή τις κρίσεις της δεκαετίας του ‘80, οι αναλυτές προβλέπουν μια δύσκολη και μακρά περίοδο συρρίκνωσης, η οποία θα ξεπεράσει σε διάρκεια τις οκτάμηνες υφέσεις του 1990 – 1991 και του 2001.
«Τα καλά νέα είναι πως η ύφεση δε θα είναι τόσο οδυνηρή όσο στο παρελθόν. Τα άσχημα νέα είναι πως ενδέχεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο αναλυτής της Nomura, Robert Dent, ο οποίος προβλέπει ύφεση της τάξης του 2% στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2022 με διάρκεια έως και το τέλος του 2023.
Διαβάστε ακόμη
Aναλυτές για ευρώ: Αναπόφευκτη η πτώση και κάτω από το ένα δολάριο
Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 δόσεις για το Power Pass