search icon

Οικονομία

Πληθωρισμός: Ό,τι αφήνει η ενέργεια το… τραβάει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Η «μαγική εικόνα» με τον χαμηλό τιμάριθμο και τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα - Η απόσυρση των κρατικών επιδοτήσεων στην ενέργεια συγκρατεί την μείωση των τιμών - Γιατί «φρενάρει» η ΕΚΤ με τα επιτόκια

Όσο χαλαρώνει η ενέργεια την θηλιά της στον πληθωρισμό, τόσο έρχεται και την σφίγγει η διατροφική ακρίβεια, με αποτέλεσμα να «συγκρατείται» ο γενικός δείκτης τιμών και να μην μειώνεται, όπως θα έπρεπε, λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών πιέσεων!

«Μαγική εικόνα»… τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δείχνουν ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο διατροφικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν διπλάσιος του γενικού! Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Τον τελευταίο μήνα του 2023 ο πληθωρισμός στη χώρα μας αυξήθηκε στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο.

Ακριβώς μέσα στην ίδια περίοδο όμως, καταγράφεται ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων κατά 7,6%. Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 3,6% ενώ επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης των τιμών στην ενέργεια κατά 4% από -7,2% τον Νοέμβριο. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι οι τιμές χονδρικής και γενικά οι διεθνείς τιμές ενέργειας μειώνονται η αποκλιμάκωση τους συγκρατήθηκε. Σύμφωνα με τους αναλυτές η απόσυρση των επιδοτήσεων στην ενέργεια σε πολλές χώρες στην Ευρώπη λειτουργεί ανασταλτικά και επιβαρύνει τον πλυθωρισμό

Κυβερνητικοί παράγοντες στην Ελλάδα αλλά και φορείς της αγοράς «βλέπουν» βελτίωση των τιμών στα τρόφιμα λόγω της σταδιακής απαλοιφής της αρνητικής επίδρασης που είχαν για πολλούς μήνες οι υψηλοτερες τιμές της ενέργειας στο κόστος παραγωγής. Από την άλλη όμως, η συνέχιση των αυξήσεων δείχνει ότι ακόμη επιδρούν αρνητικά παράγοντες, όπως είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η τιμολογιακή πολιτική μεγάλων εταιριών.

Το σίγουρο είναι ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη με άγνωστες ακόμα οι τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις τιμές των μεταφορών και κατ΄ επέκταση των αγαθών, η ένταση στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα. Σημειωτέον δε ότι οι αυξήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερες και από τις τρεις «δυνατές» οικονομίες της Ευρωζώνης, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία.

Από την άλλη πλευρά βέβαια έχει τη σημασία του ότι ο «καθαρός» – δομικός πληθωρισμός στην Ελλάδα, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά και την ενέργεια, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 3,3% από 2,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Όλα αυτά προφανώς δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αποφάσεις που λαμβάνει για την πορεία των επιτοκίων. Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο κινήθηκε ανοδικά στο 4,1% από 3,9% τον Νοέμβριο με την ενέργεια και τις υπηρεσίες να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 3 μηνών ανεβαίνοντας στο 3,8% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Ανακοπή στην καθοδική πορεία του πληθωρισμού παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου τον Δεκέμβριο παρέμεινε σταθερός στο 3,3%.

Διαβάστε ακόμη

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες με τους μεγαλύτερους στόλους δεξαμενόπλοιων

ΔΕΗ: Ο γίγαντας του ηλεκτρισμού αλλάζει και γίνεται κυρίαρχος στη ΝΑ Ευρώπη

Πλειστηριασμοί: Τα δύο μεγάλα «φιλέτα» δίπλα στην «Αγιά Σοφιά» που βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version