ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: «Καυτός» Μάρτης για Ελλάδα και ευρωπαϊκό Νότο

«Η Μεσόγειος φλέγεται» - Υποχωρεί η ακρίβεια σε τρόφιμα και ενέργεια, αλλά ανεβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων και στην ακρίβεια, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του Πληθωρισμού τον Μάρτιο, όπου η Ελλάδα φιγουράρει ως η 2η χώρα με τη μεγαλύτερη άνοδο Τιμαρίθμου μέσα σε ένα μήνα, εν σχέσει με τον Φεβρουάριο. Στο σύνολο της Ευρωζώνης ο “ευρωπαϊκός” πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης Τιμών Καταναλωτή)  τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στη χώρα μας με υπερδιπλάσιο ρυθμό κατά 1,8%!

Αν και πρόωρο ίσως να αναλυθεί «τις πταίει» (καθώς τα στοιχεία για τον “εθνικό” πληθωρισμό θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την επόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου) οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην ακρίβεια των υπηρεσιών (και δευτερευόντως ίσως των τροφίμων),  παρότι οι τιμές της Ενέργειας έχουν υποχωρήσει παντού στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή απηύθυνε συστάσεις  να εξεταστεί σε νέα βάση και το πλέγμα μέτρων για την ακρίβεια σε τρόφιμα και βασικά είδη καθημερινής διαβίωσης.

Παρόλα αυτά, το πρόβλημα φαίνεται να είναι γενικό σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η μάχη των θα συνεχίζεται μήνα-μήνα για καιρό ακόμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat:

  • Η Ελλάδα είχε άνοδο πληθωρισμού σε μηνιαία βάση κατά 1,8%
  •  Πρώτη με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν η Πορτογαλία με αύξηση 2,3% μέσα σε ένα μήνα
  • Όλες οι χώρες όπου η αύξηση Τιμαρίθμου τον Μάρτιο ξεπέρασε το 1% ήταν χώρες του Νότου  (Ισπανία 1,3%, Ιταλία 1,2% , Μάλτα 1,1%) με μόνη εξαίρεση τη Λετονία όπου αυξήθηκε 1,2%
  •  Στον αντίποδα, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά είχαν μηδαμινή αύξηση ή και μείωση του πληθωρισμού τον μήνα Μάρτιο:  Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία +0,6%, Γαλλία +0,3%, Φιλανδία και Σλοβακία 0%

Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο Τιμάριθμος ήταν ελαφρώς πιο παρήγορα για τη χώρα μας:  εν σχέσει με ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο φέτος αυξήθηκε στο 3,4%, από 3,1% που έτρεχε τον Φεβρουάριο και 3,2% τον Ιανουάριο.  Στην Ευρωζώνη έπεσε μεν σε 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο, αλλά η Ελλάδα είναι  η χώρα με την 5η (και όχι με την 2η) χειρότερη επίδοση από όλους.

Την Ελλάδα ξεπερνούν με υψηλότερο πληθωρισμό  η Κροατία (+4,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο), η Αυστρία (+4,2%), Εσθονία (+4,1%), Βέλγιο (+3,8%). Πληθωρισμό ίδιο παραπλήσιο με την Ελλάδα έχουν μόνον η Σλοβενία (επίσης 3,4%), η Ισπανία (3,2%) και άλλες. Αντιθέτως, η Πορτογαλία έχει 2,6% ενώ η Κύπρος έχει σταθεροποιηθεί σε μόλις 1,3%.

Στο σύνολο της Ευρωζώνη πάντως, η ακρίβεια φαίνεται πως έχει εξαπλωθεί και ριζώνει, παρότι οι τιμές ενέργειας υποχωρούν και η ακρίβεια τροφίμων υποχωρεί. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν:

  •  Μικρότερη άνοδο πληθωρισμού στα τρόφημα, όπου η αύξηση υποχώρησε σε 4,8% τον Μάρτιο από 5,8% τον Φεβρουάριο και 7,1% τον Ιανουάριο.
  •  Μείωση στις τιμές της ενέργειας (αν και μικρότερη μετά την κατάρρευση που προηγήθηκε το 2023) οι οποίες υποχώρησαν κατά 1% , έναντι μείωσης 2,8% τον Φεβρουάριο.
  •  Όλο και μεγαλύτερη άνοδο τιμών στον τομέα των υπηρεσιών όπου τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 3,9% από 3,5% τον Φεβρουάριο.

Και συνολικά όμως, ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή το «καλάθι» με όλα τα αγαθά και υπηρεσίες εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια) τον Μάρτιο αυξήθηκε στο σύνολο της Ευρωζώνης στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη

«Νηρεύς»: Ένα «ναυάγιο» του Γεράσιμου Αγούδημου στη στεριά (pics)

«Καλπάζει» η χρυσή λίρα – Σε υψηλό 16ετίας η τιμή της – Πόσο «πιάνει» εντός και εκτός ΤτΕ (πίνακας)

Εφορία: «Προσκλητήριο» σε 230.000 χαμένες αλλά… ενεργές ρυθμίσεις χρεών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

string(0) ""