© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με ακόμα φθηνότερες και πιο ευέλικτες λύσεις επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να προσελκύσει και να προστατεύσει περισσότερους οφειλέτες, υπό την ομπρέλα του αυτόματου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης.
Από σήμερα, Δευτέρα, οι δόσεις που θα παράγονται από τον αλγόριθμο του Εξωδικαστικού θα συμφέρουν περισσότερο όσους ενταχθούν, αφού θα είναι από 0,75% έως 1,5% φθηνότερες -παρά την αύξηση των επιτοκίων- καθώς θα βαρύνονται με 75-150 μονάδες μικρότερο περιθώριο επιτοκίου.
Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βάζει γκάζια στους πιστωτές (τράπεζες και servicers) που επί δύο χρόνια μποϋκοτάρουν τον Εξωδικαστικό, είτε ωθώντας οφειλέτες να υπογράφουν απευθείας διμερείς συμβάσεις για δικά τους δάνεια -παραβλέποντας όμως τα υπόλοιπα χρέη που αυτοί κουβαλάνε-, είτε επειδή αποβλέπουν να εισπράξουν τα έσοδά τους σχεδόν αποκλειστικά από πλειστηριασμούς και όχι από ρυθμίσεις!
Η διαδικασία της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή και τα στοιχεία που ο ίδιος ο υπουργός κατέθεσε δείχνουν ότι κάποιες εταιρείες διαχείρισης και είσπραξης οφειλών κάνουν δεκτές 2 στις 3 προτάσεις ρύθμισης μέσω του Εξωδικαστικού, ενώ άλλες απορρίπτουν το 66% έως και 100% των προτάσεων, ζητάνε γην και ύδωρ ή δεν απαντάνε καν στα τηλέφωνα των οφειλετών για ρύθμιση!
Από τη μεριά τους, οι οφειλέτες έρχονται συνήθως αντιμέτωποι είτε με απειλές αναγκαστικής είσπραξης, είτε με «θνησιγενείς» προτάσεις από πιστωτές, όπως ρυθμίσεις-μπαλόνια που ξεκινούν με χαμηλή δόση για λίγους μήνες και μετά «φουσκώνουν» απότομα.
Γι’ αυτό οι οφειλέτες χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ολιστικές και βιώσιμες ρυθμίσεις χρέους μέσων του Εξωδικαστικού. Και εκτιμούν ότι το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν θεαματικά τα ποσοστά αποδοχής των προτάσεων ρύθμισης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος του νόμου Σταϊκούρα, με τις έως 420 μηνιαίες δόσεις και κούρεμα έως και 90% προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, servicers, Εφορία, Ταμεία, ΔΕΗ κ.λπ.), αντί για διμερείς συμφωνίες προκειμένου προσωρινά να «πρασινίζουν» κάποια χρέη τους.
Από την άλλη, υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης και τράπεζες που δεν έχουν εγκρίνει ούτε μία αίτηση μέσω του Εξωδικαστικού.
Ωστόσο, φαίνεται να έπεσαν τελικά στην παγίδα που έστησαν στους δανειολήπτες! Αν και έχουν στα χέρια τους τα 102 δισ. από τα 258 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους, παραμένουν απλήρωτα, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν όσα μπορούσαν και έπρεπε προσφέροντας βιώσιμη ρύθμιση στους οφειλέτες.
Οσοι πόνταραν στην αναγκαστική είσπραξη ή εκποίηση έναντι του χαρτοφυλακίου οφειλών που αγόρασαν και επί δύο χρόνια… σνομπάρουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις ρυθμίσεις που αυτός παράγει, έμειναν τελικά στα κρύα του λουτρού όταν άκουσαν από τον υπουργό Οικονομικών στη Βουλή να λέει ότι η κυβέρνηση δεν θα τους διευκολύνει νομοθετικά με τροπολογία για να ξεμπλοκάρουν οι πλειστηριασμοί που ετοίμαζαν.
«Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος τους εγκάλεσε ότι «στο ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις». Και κάλεσε όλους να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις και ρυθμίσεις για τη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Την τελευταία διετία η πανδημία φρέναρε διαδικασίες, πάγωσε χρέη και την οικονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Πλέον όμως τα μέτρα στήριξης, οι αναστολές πληρωμών ή τα προγράμματα «Γέφυρα», με τα οποία το κράτος πλήρωνε δάνεια οφειλετών, αποσύρονται. Πάνω από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις πλέουν σε έναν ωκεανό ιδιωτικού χρέους 405 δισ. ευρώ, εν μέσω θύελλας ακρίβειας και αύξησης επιτοκίων. Τα 2/3 αυτών (258 δισ. ευρώ ή ποσοστό 64%) είναι ήδη απλήρωτα, ληξιπρόθεσμα, με καθυστέρηση ή αδυναμία αποπληρωμής.
Από τα τέλη του 2021, οπότε είναι έτοιμη και λειτουργεί η πλατφόρμα (gov.gr στην ενότητα «Διαχείριση Οφειλών»), 60.000 οφειλέτες δοκίμασαν να μπουν στην πλατφόρμα του αυτόματου εξωδικαστικού. Ο αριθμός είναι μικρός, όχι μόνο λόγω απροθυμίας των στρατηγικών κακοπληρωτών ή των κακών δανειστών, αλλά και επειδή -τουλάχιστον στη φάση αυτή- η πλατφόρμα αποκλείει μικροοφειλέτες με χρέη κάτω από 10.000 ευρώ ή και όσους έχουν το 90% του χρέους τους συγκεντρωμένο σε έναν μόνο πιστωτή (π.χ. για ένα στεγαστικό δάνειο).
Εστω και με δυσκολίες, όμως, 32.000 οφειλέτες κατέθεσαν στοιχεία και αυτοί αντιπροσωπεύουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρέους ύψους 19 δισ. ευρώ ή μέση οφειλή 600.000 ευρώ! Εξ αυτών οι 20.000 έκαναν αιτήσεις που κατέληξαν ήδη σε 1.500 ρυθμίσεις για συνολικά χρέη 250 εκατ. ευρώ (για μέσο χρέος 165.000 ευρώ). Οχι τυχαία, πάντως, από τις ολοκληρωμένες ρυθμίσεις μέσω του Εξωδικαστικού, οι 3 στις 4 (το 72%) αφορούν διμερείς ρυθμίσεις (δηλαδή οφειλές ΔΕΗ, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) ενώ μόνο 1 στις 4 (το 28%) πολυμερείς, με συμμετοχή και οφειλές από δάνεια, λόγω των εμποδίων που βάζουν οι εταιρείες είσπραξης. Αν και είναι ακόμα χαμηλός ο αριθμός, είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 7.300 αιτήσεις που υποβλήθηκαν (για 3 ρυθμίσεις συνολικά) στην τριετία 2017-2019.
Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να πετύχει ό,τι δεν πέτυχαν 11 άλλοι νόμοι και ρυθμίσεις χρεών (από τους νόμους Κατσέλη, Σταθάκη ή Δένδια) πριν από τον νέο Εξωδικαστικό του 2020, ο οποίος θεωρείται πρωτοποριακός παγκοσμίως και η Παγκόσμια Τράπεζα τον συμπεριλαμβάνει σε ειδικές παρουσιάσεις (best practices) επειδή παράγει αυτοματοποιημένα, προτάσεις ρύθμισης για το σύνολο του χρέους του οφειλέτη και προς όλους τους πιστωτές!
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Πόλεμος χαρακωμάτων με τράπεζες και funds