Χαμηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των πλειστηριασμών ακινήτων που κατακυρώνεται σε τρίτους, με τους μεν Ελληνες να διστάζουν να προσπεράσουν το κοινωνικό ταμπού, παρά τις ελκυστικές τιμές εν συγκρίσει με την υπόλοιπη αγορά, αλλά και τη δυνατότητα χρηματοδότησης που πλέον τους παρέχεται, τους δε ξένους να ζυγίζουν το ρίσκο, αφού στην τελική δεν ξέρουν τι αγοράζουν.
Πιο αναλυτικά, παρά την προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου να πάρει μπροστά η μηχανή των πλειστηριασμών, μέσω της σημαντικής μείωσης της τιμής πρώτης προσφοράς, της καλύτερης απεικόνισης του εκάστοτε εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου και της δυνατότητας λήψης χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους πλειοδότες, τα αποτελέσματα είναι μάλλον χλιαρά. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων Delfi Partners & Company που παρουσιάζει το «business stories», από τους 35.401 πλειστηριασμούς που έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα μόλις 9.279 κρίθηκαν επιτυχείς, πέρασαν δηλαδή σε τρίτους αγοραστές, ήτοι περί τους τρεις στους 10, με τους υπόλοιπους να ματαιώνονται ελλείψει πλειοδοτών.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, το 2022 προγραμματίστηκαν 38.205 ηλεκτρονικά σφυριά, με την κατακύρωση να έρχεται για 8.750 εξ αυτών, ενώ το 2021 ολοκληρώθηκαν 11.041 πλειστηριασμοί με μόλις 2.883 να στέφονται εντέλει με επιτυχία.
Σύμφωνα με τον Managing Partner της Delfi Partners and Company, δρα Γεώργιο Μούντη, ο τομέας των ακινήτων στην Ελλάδα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με το μέσο του πλειστηριασμού να είναι το τελευταίο εργαλείο. «Με άγονους επτά στους 10 πλειστηριασμούς, ωστόσο, η διαδικασία καθίσταται αργή και χρόνιες παθογένειες θέτουν αναχώματα στην περαιτέρω ανάπτυξη και οικονομική πρόοδο της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «b.s.» και συνεχίζει: «Το 2024 ευελπιστούμε η νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο την ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου, να βοηθήσει στην άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και οι δείκτες να βελτιωθούν, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στην πολλά υποσχόμενη ελληνική κτηματαγορά».
Οσον αφορά στο είδος του ακινήτου που μεταβιβάστηκε περισσότερο πέρυσι, αυτό δεν ήταν άλλο από τις κατοικίες. Ειδικότερα, από τους συνολικά 9.279 επιτυχείς πλειστηριασμούς σχεδόν οι μισοί (4.290) ήταν κατοικίες, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 46%. Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν τα καταστήματα (9%), τα γραφεία (3%), αλλά και οι βιομηχανικοί χώροι (2%), με τους επιτυχείς πλειστηριασμούς να αγγίζουν τους 816, 272 και 144 αντίστοιχα.
Τη μερίδα του λέοντος των πλειστηριασμών κατέλαβε πέρυσι -όπως άλλωστε είναι λογικό και λόγω μεγέθους- η Αττική, όπου πραγματοποιήθηκαν 11.831 πλειστηριασμοί ακινήτων, με 3.934 εξ αυτών να καταλήγουν σε πλειοδότη. Σε επίπεδο δήμου, αυτοί που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν της Αθήνας, με 870 κατακυρωμένους πλειστηριασμούς εκ των αρχικών 2.213, του Πειραιά με 272 εκ των αρχικών 741, του Μοσχάτου-Ταύρου με 139 εκ των αρχικών 347, της Κηφισιάς με 138 εκ των αρχικών 318, καθώς και της Γλυφάδας με 127 εκ των αρχικών 242. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά στην Αττική κατακυρώθηκαν:
■ 2.000 πλειστηριασμοί που αφορούσαν σε κατοικίες, 51% επί του συνόλου.
■ 260 πλειστηριασμοί σε καταστήματα (7%).
■ 150 πλειστηριασμοί σε γραφεία (4%) και
■ 16 πλειστηριασμοί σε βιομηχανικούς χώρους (0,4%).
Διαβάστε ακόμη
Πώς θα γίνεται η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων
Ανάλυση του Economist: Γιατί τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας
Κλιματική κρίση: Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καφές, κρασί, σοκολάτα και διάσημα πιάτα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ