© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αντιμέτωποι με ποικίλους προβληματισμούς όσον αφορά την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι που σπεύδουν να πληρώσουν για τα πλασματικά χρόνια προκειμένου να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα έως και εννέα χρόνια.
Στη σύγχυση που δημιουργήθηκε συνέβαλε και η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους που εμπίπτουν στο καθεστώς των μεταβατικών ορίων ανακοινώνοντας ότι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης για εξαγορά πλασματικών ετών παρατείνεται έως τις 31/12/2022.
«Γιατί, μετά το 2022 το δικαίωμα καταργείται;», «Αν βγαίνω στη σύνταξη το 2025 με τα μεταβατικά όρια, πρέπει να κατοχυρώσω την εξαγορά πλασματικών ετών έως το 2022;», ήταν ορισμένα από τα ερωτήματα που δέχτηκαν το υπουργείο και το νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ τόσο από ασφαλισμένους όσο και από υποκαταστήματα του φορέα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται η προώθηση διευκρινιστικής εγκυκλίου ή νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να ξεδιαλυθεί η σύγχυση.
Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι: α) δεν χρειάζεται κανείς ασφαλισμένος να τρέξει τώρα να πληρώσει για την εξαγορά των πλασματικών ετών, εκτός αν απέχει ελάχιστα από την αίτηση συνταξιοδότησης, β) η εγκύκλιος που θα εκδοθεί θα καλύπτει κάποιες λίγες υποκατηγορίες ασφαλισμένων προ του 1993 για τις οποίες δεν προβλέπονταν σαφείς χρονικές προϋποθέσεις για την εξαγορά των πλασματικών ετών, γ) σε καμία περίπτωση δεν είναι στην πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τώρα ή στο μέλλον το μέτρο της εξαγοράς πλασματικών ετών είτε για θεμελίωση της σύνταξης πριν από τα 62 και τα 67 είτε για προσαύξηση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.
Η εξαγορά πλασματικών ετών όπως ο χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών εξακολουθεί να αποτελεί διαβατήριο για την έξοδο στη σύνταξη έως και εννέα χρόνια νωρίτερα.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διευκρινιστούν τα εξής:
Οι ασφαλισμένοι όσον αφορά την εξαγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους αντίστοιχους στον ιδιωτικό τομέα.
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Μπορούν να υποβάλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση.
To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά έτη φθηνότερα.
Ωστόσο το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησης. Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο. Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν. Επίσης, σημαντικό όφελος από την εξαγορά θα έχουν και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι χρήσιμη και γι’ αυτή την κατηγορία, ιδίως στις περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν σήμερα αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.
Ο τέως υπουργός και σύμβουλος επί ασφαλιστικών θεμάτων Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι «οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάζεται να σπεύσουν τώρα, εξαιτίας της ανησυχίας τους, να πληρώσουν ποσά, μεγαλύτερα ή μικρότερα, για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη 10 χρόνια προτού βγουν στη σύνταξη. Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή κατά το τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν. Εχω συναντήσει περιπτώσεις που έχουν πληρώσει τσουχτερά ποσά για να εξαγοράσουν χρόνια που τελικά δεν είχαν ανάγκη». Υπενθυμίζεται ότι ο υπολογισμός των πλασματικών ετών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί εντός του επόμενου διαστήματος να ανατεθούν και σε ιδιώτες δικηγόρους ή φοροτεχνικούς οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.
Πόσο κοστίζει η εξαγορά
Tο μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης. Το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά, καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.).
Ωστόσο, οι ειδικοί στην ασφάλιση παρατηρούν ότι μικρός αριθμός ασφαλισμένων κάνει χρήση του κινήτρου της έκπτωσης, καθώς τα ποσά είναι υψηλά για να καταβληθούν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να προτιμούν τις δόσεις είτε την παρακράτηση από τη σύνταξη. Από την άλλη πλευρά, οι μη μισθωτοί για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα πλασματικού χρόνου καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Διαβάστε ακόμη:
Γερουλάνος: Συνεχίζω τις ενέργειες για την κατοχύρωση της υποψηφιότητάς μου
Το Χόλιγουντ γλύτωσε μαζική απεργία που θα τίναζε στον αέρα δεκάδες ακριβές παραγωγές