Στους τρόπους εξαγοράς πλασματικών ετών για πιο γρήγορη έξοδο στη σύνταξη, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των αντίστοιχων ποσών, αναφέρθηκε μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», η δικηγόρος Έλλη Ρουμπάκου.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «η εξαγορά πολλές φορές, είναι μία ανάγκη, διότι για να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε δικαίωμα συνταξιοδότησης θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις.
Η μία προϋπόθεση είναι η ηλικία και η δεύτερη τα χρόνια ασφάλισης του ασφαλισμένου και μετέπειτα συνταξιoύχου.
Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι υποχρεωτικό να προβεί ο ασφαλισμένος σε εξαγορά. Μιλάμε για τρεις κατηγορίες, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι μισθωτοί.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες έχει αποσυνδεθεί ο υπολογισμός των εισφορών από το εισόδημά τους και έχουν υπαχθεί σε κατηγοριοποιήσεις, τις οποίες και επιλέγουν.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ΄ ελάχιστο 155 ευρώ, που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να υπολογίσει πόσα χρόνια του λείπουν για να εξαγοράσει και να προβεί στην εξαγορά. Στους αγρότες ο μήνας εξαγοράς, αντιστοιχεί κατ΄ ελάχιστο σε 89 ευρώ, ενώ για τους μισθωτούς είναι 130 ευρώ, αν υποθέσουμε ότι ο μέσος μικτός μισθός είναι 650 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενος με το ποσοστό αναπλήρωσης 20% και έτσι βγαίνει το ποσό αυτό.
Ανάλογα με τον μέσο μικτό μισθό, προκύπτει και ποσό που πρέπει να καταβάλει ο μισθωτός για να εξαγοράσει το ανάλογο διάστημα.
Αν κάποιος βρίσκεται σε μία ηλικία – κλειδί για να εξέλθει, τότε η εξαγορά μπορεί να τον συμφέρει, αντιστοίχως όμως τα ποσά λειτουργούν αυξητικά και μάλιστα είναι δυσθεώρητα ανάλογα με το ύψος του μισθού, ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία, των μισθωτών.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι αναμένεται προσέλευση υποψηφίων συνταξιούχων και σε αυτό το κλίμα λειτουργούν τα καταστήματα του ΕΦΚΑ, που με βάση τις οδηγίες του υπουργείου, είναι δρομολογημένα για να χορηγούν άμεσα τις συντάξεις, μέσα σε διάστημα δύο ή τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης. Θα γίνεται μία διασταύρωση με τα στοιχεία που βρίσκονται στο ΑΤΛΑΣ, με αυτά που δηλώνει ο συνταξιούχος με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης.
Αυτό ελλοχεύει κινδύνους και παγίδες, διότι δεν θα προκύπτει η διασταύρωση και από άλλα έγγραφα που θα έχει φέρει ο εν δυνάμει συνταξιούχος, οπότε αν υπάρχει κάτι που έχει δηλωθεί ψευδώς, θα υπάρχει διάστημα διασταύρωσης έως και 10 έτη από την υποβολή της αίτησης και θα επιφέρει ευθύνες και αστικής φύσεως και ποινικές απέναντι στο ελληνικό δημόσιο και ενδεχομένως και επιστροφές χρημάτων στο ελληνικό δημόσιο», σημείωσε στην ίδια εκπομπή η δικηγόρος.
Διαβάστε ακόμη:
ΑΓΥΙΑ Α.Ε.: Στο σφυρί τα… «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα (pics)
Πώς ο Ερντογάν προσπαθεί να συγκρατήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας (πίνακας)
Επίσημο για το Power Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ