search icon

Οικονομία

«Πυξίδα» διάσωσης τα μέτρα στήριξης και τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Τι πήγε καλά το 2020 και απέφυγε η Ελλάδα τα χειρότερα - Λιγότερα προβλήματα από την Οικονομία και το 2021

Μια άλλη Ελλάδα, που άντεξε περισσότερο από άλλες χώρες της ΕΕ και δεν κατέρρευσε χωρίς τουρίστες το 2020, που απέφυγε τα χειρότερα που όλοι προέβλεπαν και που ξεκινάει το 2021 με λιγότερα βάρη από όσα αναμενόταν πως θα της αφήσει η ύφεση του 2021, αποκαλύπτουν τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της χώρας. Όχι τυχαία ίσως, αν επιβεβαιωθούν και τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, την Τρίτη η Eurostat θα ανακοινώσει ότι ακόμα και με πτώση 7,9% στο 4ο τρίμηνο του 2020, η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ-27, ή τουλάχιστον μία από τις καλύτερες.

Ύφεση 8,2% ασφαλώς τρομάζει και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Επιβεβαιώνει όμως πως με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης η Ελλάδα κατάφερε – ένα έτος τώρα- να διαψεύσει ό,τι χειρότερο πλανάτο ή φάνταζε σαν βέβαιη ανήκεστος βλάβη για την οικονομία της.

Αλλά οι άμυνες εξαντλούνται και προέχει να βρεθεί διέξοδος και να κλείσουν πληγές. Για αυτό η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ προσφέρεται και χρήζει αναλύσεως για εξαγωγή συμπερασμάτων, για το τι δούλεψε και τι όχι μέσα στην κρίση. Για παράδειγμα, διαπιστώνεται ότι:

* η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών στη χώρα μας έπεσε κατακόρυφα κατά 5,2% ή περίπου 6,5 δισ. ευρώ. Τα λεφτά αυτά έλειψαν από την οικονομία αλλά πιθανώς να επιστρέψουν, όταν λήξουν οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο.

* οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν μέσα στο 2020 κατά 4,9% (ή + 1,1 δισ. ευρώ) εν συγκρίσει με το 2019. Και αυτό μπορεί να συνιστά και ένδειξη εμπιστοσύνης μέσα στην κρίση, που ίσως αποδειχθεί «κλειδί» θετικών εξελίξεων στο κοντινό –αν και όχι ορατό ακόμα- μέλλον.

* οι εξαγωγές αγαθών της χώρας αυξήθηκαν κατά 13,6% το 2020 έναντι του 2019, τομέας όπου η Ελλάδα πάντα χρειάζεται να προσβλέπει και να βελτιώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα από εχθές για την ελληνική οικονομία είναι τα εξής:

1. Η ελληνική Οικονομία το 2020 έχασε 15,1 δισ. ευρώ ή 8,2%. Το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε από 183,6 δισ. το 2019 στα 168,5 δισ. ευρώ (ετήσια μεταβολή σε πραγματικούς όρους). Αυτή η σύγκριση και με αυτούς τους όρους γίνεται πάντα, και στο παρελθόν αλλά και στο διεθνώς στο εξωτερικό.

2. Η απώλεια αυτή κατά 8,2% είναι κατά 3 δισ. μικρότερη από ύφεση 10% που είχαν προβλέψει οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα. Ο τρέχων κρατικός προϋπολογισμός μάλιστα προέβλεπε πτώση 10,5%.

3. Μικρότερη ύφεση το 2020, σημαίνει ότι αφαιρείται και ανάλογο βάρος (carry over) που θα μεταφερόταν στο 2021 που μόλις ξεκίνησε. Πρακτικά, παρότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με lockdown και ένα ακόμα βαρύ σκληρό πλήγμα στην Οικονομία, η επίπτωση που φαίνεται ότι προκάλεσε το lockdown στα τέλη του 2020 αποδεικνύεται μικρότερη από όσο αναμενόταν. Και αυτό μετριάζει (αντί να επιδεινώνει) ως ένα βαθμό τη ζημιά που συμβαίνει σήμερα, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων.

4. Μικρότερη ζημιά από όσο προβλεπόταν, σημαίνει ότι λειτούγησαν ως τώρα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που έδειξαν σημεία ζωής μέσα στην κρίση. Με κλειστές τις αγορές και απαγορευμένες τις μετακινήσεις σε Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, το 2020 ούτε που θα ονειρευόταν κανείς ότι θα είχε καμία χώρα Ανάπτυξη.

5. Η Ελλάδα άντεξε πολλά το 2020, ιδίως όμως άντεξε την πτώση κατά 55% στον Τουρισμό, που είναι και κινητήριος δύναμις για τη χώρα. Το ότι άντεξε χωρίς Τουρίστες, αποκαλύφθηκε στα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: το 3ο τρίμηνο (Ιούλιο-Σεπτέμβριος) η οικονομία «κόντυνε» 10,5% και όχι 11,7% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο από την ΕΛΣΤΑΤ. Τον Μάρτιο πέρυσι, υπήρχαν προβλέψεις και για πτώση 30% στο ΑΕΠ λόγω Τουρισμού. Παρά το πλήγμα, η ζημιά περιορίστηκε σημαντικά, σε μια χώρα όπου ο Τουρισμός είναι …μονοκαλλιέργεια.

6. Στο τέλος της χρονιάς χάθηκε η εορταστική αγορά. Ωστόσο το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε λιγότερο από 8%, ενώ στο 1ο lockdown στο β΄τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) είχε καταγράψει ελεύθερη πτώση 13,5%. Δηλαδή τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη ζημιά από όση προκάλεσε το 2ο lockdown μέσα στις γιορτές.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο «Dr Doom» προειδοποιεί πως η φρενίτιδα στις αγορές θα τελειώσει με πόνο

Επίδομα €400: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν στο «ραντεβού» τους με τον ΟΑΕΔ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέες πληρωμές 122 εκατ. ευρώ

Exit mobile version