search icon

Οικονομία

Πιτσιλής για νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ: Αμοιβή με βάση και τη βαρύτητα των καθηκόντων

Το νομοσχέδιο «είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», τόνισε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Γ. Πιτσιλής

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο της ΑΑΔΕ. Ως «μια πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», περιέγραψε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής, Γ. Πιτσιλής το νομοσχέδιο, ωστόσο, έντονη κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ) και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ).

Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, το νέο μισθολόγιο είναι προϊόν εντατικής εργασίας, μελέτης και προετοιμασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και βασική αρχή του είναι ότι ο υπάλληλος αμείβεται με βάση και τη βαρύτητα των καθηκόντων και των ευθυνών, που αναλαμβάνει, καθώς και με βάση την αποτελεσματικότητά του. Διαβεβαίωσε επίσης ότι με το νέο μισθολόγιο «κανείς υπάλληλος δεν θα λαμβάνει χαμηλότερες αποδοχές από αυτές που λάμβανε σήμερα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια μεταρρύθμισης», η οποία λαμβάνει υπ΄όψιν τον εργαζόμενο, τη θέση εργασίας, τη βαρύτητα της ευθύνης και των καθηκόντων του και τις προκλήσεις της εποχής μας, αποκαθιστά αδικίες και δημιουργεί ένα ελκυστικότερο περιβάλλον εργασίας αλλά και προοπτικής για τον εργαζόμενο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις ανταποδοτικότητας προς την κοινωνία και τον φορολογούμενο πολίτη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η ΝΔ ψήφισε υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν επιφύλαξη για την ολομέλεια, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν «κατά».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΤΥΕ), Δ. Τριμπόνιας, ο οποίος προανήγγειλε κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων. Όπως είπε είναι ένα σχέδιο που επιβάλλεται από τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και μίλησε για επαναφορά διατάξεων για την αξιολόγηση «που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και επανέρχονται με τιμωρητικό χαρακτήρα». Η Ομοσπονδία μας είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το νομοσχέδιο διότι δεν έχει δεδομένα για τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας, διότι φέρνει πρωτόγνωρες μισθολογικές ανισότητες ενώ «αμφισβητεί τη λειτουργικότητα των υπαλλήλων και φέρνει μεσαιωνικές αντιλήψεις στην περίπτωση των αποδοχών».

Η κ. Αντωνία Κασσωτάτη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών (ΠΣΟΕ), είπε ότι το υπάρχον «μισθολόγιο-φτοωχολόγιο» θα εξελιχθεί «σε ατομικό μισθολόγιο, όπου ο κάθε υπάλληλος θα έχει δικούς του στόχους, δικό του συμβόλαιο, δικό του μισθολόγιο και θα οδηγήσει τους κλάδους της ΑΑΔΕ στον κατακερματισμό, δηλαδή, ακόμα και στην ίδια υπηρεσία, μέσα στην ίδια ΔΟΥ, στο ίδιο τελωνείο δύο υπάλληλοι με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, τα ίδια προσόντα, θα έχουν διαφορετικές απολαβές». Όπως σημείωσε, το νέο μισθολόγιο «θα πλήξει ανεπιστρεπτί την εργασιακή ειρήνη, με αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και στην ουσία καταργεί τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα».

Ο κ. Αθανάσιος Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι το νομοσχέδιο καθιερώνει ένα «διχαστικό σύστημα αμοιβών, που διακρίνει τους εργαζόμενους με βάση τις θέσεις εργασίας τους σε σημαντικούς, λιγότερο σημαντικούς και μη σημαντικούς, σε αναγκαίους και μη αναγκαίους, σε απαραίτητους και λιγότερο απαραίτητους και σε αυτούς που θα έχουν μισθολογική εξέλιξη κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και σε αυτούς που θα είναι καθηλωμένοι για πάντα στις αποδοχές του 2011». Πρόσθεσε δε, ότι το σύστημα αυτό είναι απολύτως «ταξικό» και ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων αφού είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν σε μεγαλύτερης βαρύτητας θέσεις εργασίας, ώστε να πετύχουν καλύτερες αμοιβές, όσο και στη λειτουργία, στη διοίκηση και στην αποδοτικότητα-αποτελεσματικότητα της κάθε οργανικής μονάδας.

Η κ. Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΠΟΕ – ΔΟΥ), είπε ότι παρά τα θετικά στοιχεία του, αφού προβλέπει κάποιες αυξήσεις, το νέο μισθολόγιο δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά μόνον της ΑΑΔΕ, ενώ θέτει ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της ειδικής αμοιβής και του βραβείου επίτευξης στόχου, τη συμμετοχή στην αξιολόγηση: «Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης αλλά σε επίπεδο οργανικής Μονάδας, ενώ διαφωνούμε με τους ατομικούς στόχους» είπε η κ. Υφαντή. Πρόσθεσε επίσης -μεταξύ άλλων- ότι δεν έχει λάβει γνώση του βαθμολογίου της ΑΑΔΕ. Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά, κοινή πρόταση ειδικού μισθολογίου που έχουν επεξεργαστεί οι τρεις ομοσπονδίες του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ακόμη:

«Πόλεμος» εκατομμυρίων στο Λιμάνι για τον εφοδιασμό των πλοίων – Το εξώδικο στην Cosco και η αντίδραση των Κινέζων

Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση της ΕΛΒΟ – Σταϊκούρας: Γυρίζουμε σελίδα

Exit mobile version