Για μία σειρά από θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σ’ αυτήν το κράτος μίλησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη.
Ο κ. Πισσαρίδης με βάση τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση, προτρέπει την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και της Ολλανδίας στα εργασιακά προκειμένου να ανακάμψει οικονομικά.
Παράλληλα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων που καλούνται να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Ερωτηθείς σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Πισσαρίδης τόνισε τη σημασία τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε ότι η απορρόφησή τους είναι σημαντική για να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος αλλά συμπλήρωσε ότι «δεν θα χαθούν τα πάντα αν η ΕΕ ελαττώσει τη βοήθεια που προσφέρει». Οι αλλαγές θα καθυστερήσουν αλλά δεν θα σταματήσουν.
Κίνητρα για επενδύσεις
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το χαμηλό ποσοστό των επενδύσεων στο ελληνικό ΑΕΠ, ο κ. Πισσαρίδης επισημαίνει «την ανάγκη παροχής κινήτρων σε επενδυτές και ειδικά σε εταιρείες που θα πρέπει να απορροφήσουν τις επενδύσεις τους» , προκειμένου όχι μόνο να αυξηθούν οι επενδύσεις αλλά και να αποκτήσουν ποιοτικότερα χαρακτηριστικά.
Για τον ρόλο του κράτους
Ο κ. Πισσαρίδης υποστηρίζει τόσο τον ρυθμιστικό όσο και τον ενεργό ρόλο του δημόσιου τομέα στην οικονομία, αλλά απορρίπτει τον όρο «ατμομηχανή της ανάπτυξης» χαρακτηρίζοντάς τον παραπλανητικό στον βαθμό που το κράτος διατηρεί ενεργό ρόλο στην παραγωγή. Αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί ότι αποτελούν σημαντικό πυλώνα για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της υγείας αλλά και της διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το κράτος δημιουργεί χρήμα».
Συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο
Εκτός από την ανάγκη ενίσχυσης και μεταρρύθμισης της επενδυτικής στρατηγικής της χώρας, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε και στις βασικές προτεραιότητες του σχεδίου στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αποδέσμευση της εργασίας από φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, οι επενδύσεις στον κλάδο ων μεταφορών αλλά και η υιοθέτηση και εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.
Ειδική μνεία έκανε στο μοντέλο της ευελιξίας με ασφάλεια (flexicurity) στην αγορά εργασίας, το οποίο εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται σε χώρες της Σκανδιναβικής -και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, το εν λόγω μοντέλο αποτελεί ένα παράδειγμα συνδυασμού ευέλικτης αγοράς εργασίας και ισχυρού κοινωνικού κράτους.
Επιπλέον, τόνισε ότι το σχέδιο πρέπει να αναθεωρηθεί και να επικαιροποιηθεί σε 2-3 χρόνια, απαντώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στην κριτική που ασκείται ότι το σχέδιο επαναλαμβάνει προτάσεις που ήδη έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν. Μίλησε για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (δεκαετίας) που δεν σχεδιάστηκε με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα τελειώσει το 2021.
Διαβάστε ακόμη:
Με κριτήριο το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου η Επιστρεπτέα 5
Κορωνοϊός – Βρετανία: Ο ΥΠΕΞ προειδοποιεί για κίνδυνο “τρίτου κύματος” αν δεν τηρηθούν τα μέτρα
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ σε 3 περιφέρειες