search icon

Οικονομία

«Πυρετός» τηλεδιασκέψεων για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 

Εντατικές διαβουλεύσεις, ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή τη Δευτέρα – Πού «κολλάνε» οι Ευρωπαίοι και βλέπουν δημοσιονομικό κενό 800 εκατ.

Σειρά τηλεδιασκέψεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2020, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, αναμένεται να έχουν από σήμερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να πείσει τους Ευρωπαίους για την ορθότητα των προβλέψεών της, σύμφωνα με τις οποίες ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και το 2020, παρά τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα εκπέμψει στον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, που επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα, μήνυμα προσήλωσης στη μεταρρυθμιστική δυναμική και τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Τη μεθεπόμενη εβδομάδα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα σταλεί και στην Κομισιόν, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι τεχνοκράτες των δανειστών αρχικά έβλεπαν «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά η απόσταση μειώθηκε στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «ψαλίδα» ήδη τείνει να μειωθεί περαιτέρω κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς καλύφθηκαν ορισμένες αποκλίσεις που υπήρχαν ανάμεσα στην εκτίμηση των Ευρωπαίων και σε εκείνη της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων του 2020. Το καθαρό κόστος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ περίπου, λαμβάνοντας υπόψη και τον θετικό αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.

Παρά τη σύγκλιση σε αυτή τη βασική παράμετρο του νέου προϋπολογισμού, τα στελέχη των θεσμών εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό για τέσσερις λόγους:

1.    Θεωρούν αισιόδοξη την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη περί το 3% το 2020. Η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι αναμένεται σημαντική βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος χάρη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και στο νέο μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει περί τα μέσα Οκτωβρίου, στο «ξεπάγωμα» αποκρατικοποιήσεων, στην επικείμενη έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων και στη δραστική βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο είναι βέβαιο ότι οι φοροελαφρύνσεις του 2020 θα παίξουν σημαντικό ενισχυτικό ρόλο για την τόνωση του ΑΕΠ, καθώς καλύπτουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2.    Δεν είναι βέβαιοι ότι η υπεραπόδοση στον ΦΠΑ η οποία κατεγράφη στο 8μηνο του 2019 έχει μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει θετικά το 2020. Τα πρώτα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο θα ρίξουν φως στο θέμα αυτό.

3.    Παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων και περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%). Πάντως, οι αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις τους για τις ρυθμίσεις οφειλών διαψεύστηκαν και η πορεία της ρύθμισης τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει προκαλέσει ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών.

4.    Δυσκολεύονται να ποσοτικοποιήσουν τις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση των εσόδων. Ο λόγος για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa,  την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος, με αποτέλεσμα οι φορολογητέες αξίες να βρίσκονται σήμερα σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς και το Δημόσιο να χάνει σημαντικού ύψους έσοδα.

Η επίσκεψη Μοσκοβισί και τα κέρδη των ομολόγων

Με τα δεδομένα αυτά, αποκτά πρόσθετη σημασία η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο Γάλλος Επίτροπος στην τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας με την ιδιότητα αυτή θα γίνει απόψε το βράδυ δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Το βέβαιο είναι πως το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της αξιοποίησης των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις.

Μολονότι ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο να προχωρήσει η ιδέα αυτή, το θέμα αναμένεται να κριθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Συνεπώς, τόσο το προσχέδιο του προϋπολογισμού όσο και το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή πρέπει να διαμορφωθούν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θετική επίπτωση από την εξέλιξη αυτή

Exit mobile version