search icon

Οικονομία

«Πυρετός» μεταβιβάσεων ακινήτων με φθηνή Golden Visa

Καμία παράταση, παρά τις πιέσεις, λένε από το ΥΠΕΘΟ - Εσοδα 6-7 δισ. ευρώ έχει αποφέρει το πρόγραμμα - Στις 8.000 θα φτάσουν οι αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου - Τώρα όμως προέχει το πρόβλημα στέγασης των πολιτών, τονίζουν από την κυβέρνηση

Κρατάει γερά το παιχνίδι της Golden Visa στην κτηματαγορά. Στο τέλος του μήνα λήγει η μεταβατική περίοδος του προγράμματος και τα όρια για την αγορά ακινήτων μεγαλώνουν. Για τον λόγο αυτό κατασκευαστικές εταιρείες και μεγάλα γραφεία τρέχουν να δεσμεύσουν, εδώ και τώρα, ό,τι μπορούν με 250.000 ευρώ, κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Επενδυτές κυρίως από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Ρωσία αναζητούν το χρυσό διαβατήριο για τις χώρες της Ε.Ε. Στους αγοραστές συγκαταλέγονται επίσης Αμερικανοί και Βρετανοί, ειδικά μετά το Brexit. Με προκαταβολές, προσύμφωνα και όποιον άλλον τρόπο μπορούν, τα 10 μεγάλα γραφεία που εξειδικεύονται στο πρόγραμμα της Golden Visa προσπαθούν να δεσμεύσουν ακίνητα για να επεκτείνουν τις διαθέσιμες επιλογές. Στόχος είναι αρχικά το καπάρο, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι η επένδυση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, τα γραφεία και οι κατασκευαστικές ζητούν περισσότερο χρόνο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα με τα παλιά όρια. Από τη μεριά του, το υπουργείο εμφανίζεται ανένδοτο: στις 31 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος και τα νέα όρια αγοράς για την Golden Visa. Στο ΥΠΕΘΟ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόγραμμα έχει αποφέρει έσοδα 6-7 δισ. ευρώ, όμως αυτή την περίοδο, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, προέχει το πρόβλημα στέγασης των πολιτών.

Οι αιτήσεις

Την ώρα λοιπόν που στο ΥΠΕΘΟ ετοιμάζουν πακέτο εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων για τα νέα δεδομένα, οι κάτοικοι των χωρών που θέλουν το χρυσό διαβατήριο τρέχουν να υποβάλουν αίτηση στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το α’ εξάμηνο οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 4.000, αριθμός που έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να διπλασιαστεί.

Η κυβέρνηση από τη μία αναγνωρίζει τις καλές επιδόσεις του προγράμματος, από την άλλη όμως θέλει να στείλει σαφές μήνυμα ότι και το πρόγραμμα της Golden Visa πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα με το ευρύτερο στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Αυτά θα ξεκαθαρίσουν τον Σεπτέμβριο κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εως τότε, όμως, όσοι μπορούν σπεύδουν να δώσουν τα ακίνητά τους στο πρόγραμμα της Golden Visa. Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί με τα διαμερίσματα στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω και τον Πειραιά. Σπίτια αξίας περίπου στα 150.000 ευρώ, απούλητα για τρία και τέσσερα χρόνια, προωθούνται σήμερα στην αγορά με ανεβασμένη τιμή έως 250.000 ευρώ. Τα αγοράζουν γραφεία και μεσάζοντες για να ενισχύσουν το στοκ για τους πελάτες τους. Με το νέο καθεστώς, οι παλιές (υφιστάμενες) αξίες θα ισχύουν έως το τέλος του Αυγούστου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι τα τέλη του χρόνου για να ολοκληρώσουν την επένδυση. Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa) θα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

■ Στην Περιφέρεια Αττικής, στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και τα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μη διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

■ Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

■ Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, το 2023 χορηγήθηκαν 4.500 άδειες διαμονής, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος του καλύτερου έτους έως τότε, που ήταν το 2019, όταν είχαν εγκριθεί περίπου 2.000 άδειες. Η τάση αυτή συνεχίζεται και φέτος με βάση τις νέες αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και πιθανώς να επηρεάσει και το μεγαλύτερο μέρος του 2025, καθώς έως τότε θα εξετάζονται αιτήσεις που έχουν κατατεθεί φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 9.407 εκκρεμή αιτήματα για τη λήψη άδειας διαμονής, εκ των οποίων 5.330 αφορούν αιτήσεις του 2023, ενώ κατά το φετινό α’ εξάμηνο έχουν υποβληθεί 4.011 αιτήσεις. Με βάση τον ετήσιο ρυθμό χορηγήσεων, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια για να εξεταστούν οι αιτήσεις αυτές και να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη

ΤUI: «Πρωτοφανής ζήτηση για διακοπές το φθινόπωρο» – Στους top προορισμούς και ελληνικά νησιά

Ο οδικός χάρτης για τη «μεταμόρφωση» της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων

Αττική Οδός: Μετά τη ΔΕΘ πέφτουν οι υπογραφές της «χρυσής» παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version