search icon

Οικονομία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με Κομισιόν και τράπεζες για τη ΔΕΗ

Στις καλένδες η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, μπαίνουν και τα υδροηλεκτρικά στο μείγμα των παγίων για πώληση, επανέρχονται τα σχέδια για την αξιοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Την τελική μορφή στο σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις στις 21 και 22 Ιουλίου, αναμένεται να δώσει την τρέχουσα εβδομάδα η κυβέρνηση αφού ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών με στελέχη της Κομισιόν αλλά και των τραπεζών.

Μολονότι τα χαρτιά του υπουργείου ως προς τον σχεδιασμό επισήμως παραμένουν κλειστά, η γραμμή  της κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις πρωτοβουλίες αλλά και στις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Μια πρώτη γεύση θα δώσει το υπουργείο σήμερα,  καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Η αγορά έδειξε την δυσπιστία της για το λιγνίτη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, στον οποίο οι επενδυτές προσήλθαν κατά τρόπο που κήρυξαν άγονη την διαδικασία.

Η νέα πολιτική ηγεσία, δεν θα συνεχίσει το διαγωνισμό και ξεκινά απευθείας διαπραγματεύσεις με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αναζητώντας την δομή ενός συνολικού σχεδιασμού, ικανού να κινητοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, να βάλλει λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να υπηρετήσει τους στόχους για το άνοιγα της αγοράς που έως σήμερα γίνεται με στρεβλό τρόπο (ΝΟΜΕ) και αποτελεί μία από τις μεγάλες πηγές κακού για τις ζημιές της επιχείρησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Ένας από τους κύριους άξονες αυτής της στρατηγικής θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η πώληση παγίων της ΔΕΗ με την συμμετοχή λιγνίτη  και υδροηλεκτρικών εργοστασίων και σε βάθος χρόνου η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές τις τελευταίες μέρες ότι θα εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα. Παρά την ισχυρή βούληση και δεδομένης της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος που λειτουργεί με την ραγδαία αύξηση των CO2, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, αναζητούνται επί του παρόντος στην είσπραξη μέρους των οφειλών των 3 δις. που είναι τα ανείσπρακτα χρέη προς την ΔΕΗ, από τα οποία έχει εκτιμηθεί ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντλήσει μέσω της Qualco αλλά και της τιτλοποίησης έως και 500 εκ. ευρώ. Μικρή ανάσα αλλά πολύτιμη λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης των οικονομικών της ΔΕΗ μπορούν να αποφέρουν και τα ΥΚΩ προηγούμενων ετών (έως 200 εκ. ευρώ). Η σχετική ρύθμιση «σκάλωσε» στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών με αποτέλεσμα να σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά στο λαιμό της ΔΕΗ.

Τα πιεστικά προβλήματα ρευστότητας φέρνουν τις τελευταίες μέρες στην επιφάνεια και τα προβλήματα στις υποδομές. Μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να ευχαρίστησε την περασμένη εβδομάδα τους εργαζόμενους σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για την προσπάθεια να ηλεκτροδοτηθεί το ταχύτερο δυνατό η Χαλκιδική, ωστόσο από την πρώτη μέρα στο υπουργείο δεν παύει να εκφράζει φόβους για μπλακάουτ αλλά και να αναφέρεται στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα και οι υποδομές της ΔΕΗ. Δηλώσεις του τύπου «η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά ούτε για κολώνες», ότι «καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η χώρα να μην μείνει στο σκοτάδι» και ότι «το σύστημα ηλεκτρικής ενεργείας είναι σε οριακή κατάσταση», χτυπούν το καμπανάκι και βάζουν στο κάδρο των εναλλακτικών λύσεων για τη διάσωση της ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σχέδιο πώλησης μεριδίου της θυγατρικής της ΔΕΗ στο δίκτυο διανομής είχε επεξεργαστεί και η διοίκηση της εταιρείας. Το διέψευσε όμως όταν είδε το φως της δημοσιότητας και το επαναφέρουν τις τελευταίες μέρες οι απανωτές αναφορές του κ. Χατζηδάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός έχει ταχθεί προεκλογικά και υπέρ της πώλησης περαιτέρω ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας είχε ακυρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταβιβάζοντας προ τριετίας το 24% στην Κινεζική State Grid.

Exit mobile version