Στις 100 μείωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ τις δόσεις για χρέη προς τους δήμους τροπολογία του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή, μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, αλλάζει το πλαίσιο διακανονισμού των οφειλών από δημοτικά τέλη, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία καθώς ο αριθμός των μηναίων δόσεων μειώνεται στις 100 από τις 120.
Η επίμαχη ρύθμιση των χρεών σε ΟΤΑ θα καλύπτει μόνο την περίοδο της πανδημίας, δηλαδή σε αυτή θα εντάσσονται μόνο τα χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν από 15 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.
Επίσης, μειώνεται σημαντικά και ο αριθμός των δικαιούχων με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης περιορίζεται δραστικά, καθώς δυνατότητα υπαγωγής έχουν μόνο όσες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα επλήγησαν από την πανδημική κρίση.
Η καταβολή των οφειλών θα πραγματοποιείται με απαλλαγή από τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και καθώς και από τα πρόστιμα σε ποσοστό έως 100% για εφάπαξ εξόφληση. Το ποσοστό απαλλαγής προσαυξήσεων μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Δίνεται δυνατότητα για απαλλαγή από 60% έως 90% από την καταβολή του ποσού ανάλογα με τις δόσεις.
Πιο αναλυτικά με βάση τη νέα διάταξη, η ρύθμιση συνοδεύεται από διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ως εξής:
-100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.
-80% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 2 – 24 δόσεις.
-70% αν εξοφληθεί σε 25 -48 δόσεις.
-60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις.
-50% σε περίπτωση εξόφλησης της οφειλής από 73 -100 δόσεις .
Σκυλακάκης: «Δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών για όλους»
«Η σχετική ρύθμιση πρέπει να περιοριστεί στους πληττόμενους από την πανδημία», σχολίασε χθες αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στη ρύθμιση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε «η κατανομή των περιορισμένων κονδυλίων στήριξης, πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και προς στήριξη επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».
Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να πάμε σε μια γενικευμένη ρύθμιση οριζόντια τακτοποίησης 120 δόσεων για χρέη στους ΟΤΑ, καθώς υπάρχει μια ευρωπαϊκή δέσμευση η οποία αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πάγιες πολιτικές, ιδίως όταν αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, τώρα που ισχύει η γενική ρήτρα της διαφυγής από τις δημοσιονομικές συνθήκες. Οι όποιες ρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα πρέπει να είναι μείζονες και να περιορίζονται σε αυτά που αφορούν τον κορωνοϊό.
«Πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης για να προσθέσει «Η γενικότερη ρύθμιση που είναι εξαιρετικά ευνοϊκή απαιτεί μια ευρύτερη μεταρρύθμιση την οποία δεσμευόμαστε να την φέρουμε με το καλό όταν περάσει η πανδημία και συνολικά έτσι να κλείσουμε και την ιστορία των ρυθμίσεων».
Διαβάστε ακόμη:
Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει στις συναλλαγές με πολίτες και επαγγελματίες
Ελλάκτωρ: Τι απαντά για τον αποκλεισμό της από τα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας
Πώς ο Μάικλ Τζόρνταν έγινε ο μόνος δισεκατομμυριούχος αθλητής