search icon

Οικονομία

Πήραν «φωτιά» οι τιμές των κατοικιών – Άνοδος 9,2% στην Ε.Ε. το γ’ τρίμηνο του 2021, +7,9% στην Ελλάδα

Αιτίες η έλλειψη προσφοράς καλών ακινήτων, η στροφή του κοινού στην αγορά κατοικίας με υψηλότερες προδιαγραφές και τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων

(EUROKINISSI/ ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Την υψηλότερη άνοδο της τελευταίας δεκαπενταετίας παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών πανευρωπαϊκά, εν μέσω πανδημίας, με την Eurostat να καταγράφει αύξηση 9,2% στο τέλος του τρίτου τριμήνου για την Ε.Ε. και λίγο χαμηλότερα στο 8,8% για τις αγορές της Ευρωζώνη.

Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και η ευρωπαϊκή στατιστική Αρχή σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η υψηλότερη ετήσια αύξηση για την Ευρωζώνη από το 2005, την περίοδο που άρχισε η συγκέντρωση των δεικτών των τιμών των κατοικιών και από το δεύτερο τρίμηνο του 2007 σε επίπεδο Ε.Ε.».

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν στο +6,8% για την Ευρωζώνη και 7,4% αντίστοιχα σε επίπεδο Ε.Ε. και ακόμη χαμηλότερη στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι ρυθμοί της ανόδου έχουν επιταχυνθεί.

Για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος όπως αυτά συγκεντρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, το γ΄ τρίμηνο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,9%.

Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 7,6% και των παλαιών στο 8,2%. Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Ουσιαστικά και στη χώρα μας επιταχύνονται οι ρυθμοί της ανόδου αν ληφθεί υπόψη ότι το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2021 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 διαμορφώθηκε σε 4,3% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ για το 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5%.

Τα στοιχεία ανά χώρα

Σε αντίθεση με προηγούμενα τρίμηνα, αύξηση σημειώθηκε σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. και ειδικά για το τρίτο τρίμηνο η αύξηση για τις μισές ευρωπαϊκές αγορές ήταν σε διψήφιο ποσοστό, πάνω από 10%! Η χαμηλότερη άνοδος καταγράφηκε σε ετήσια βάση στην Κύπρο (+2,2%), την Ιταλία και την Ισπανία (4,2% έκαστη), ενώ η μεγαλύτερη ήταν στην Τσεχία (+22%), τη Λιθουανία (+18,9%), την Εσθονία (+17,3%) και την Ολλανδία (+16,8%).

Έλλειψη προσφοράς καλών ακινήτων, η οποία μάλιστα είναι πολύ έντονη και στη χώρα μας, στροφή του κοινού στην αγορά κατοικίας με υψηλότερες προδιαγραφές, η οποία αναδείχθηκε περισσότερο μέσα στην πανδημία αλλά και χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων θεωρούνται ως βασικές αιτίες για την άνοδο των τιμών πανευρωπαϊκά με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω άνοδο τη φετινή χρονιά, ενδεχομένως ωστόσο με πιο ήπιους ρυθμούς τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη

«Καρούζος Gate»: Aλλάζουν χέρια 200 ακριβά ακίνητα σε Αττική, Κρήτη, Πάτρα, Κεφαλονιά (pics)

Αναλυτικός Οδηγός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Μαριάννα Πολιτοπούλου (ΝΝ Hellas): Εντός του α’ τριμήνου η ολοκλήρωση απόκτησης της Metlife Greece
 

Exit mobile version