Στην πρόβλεψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίζουν να είναι αυξημένες και ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στην επερχόμενη συνεδρίασή της στις 15 Δεκεμβρίου προχωρά η Pimco, αναφέροντας ότι τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.
Όπως σημειώνει, ένα εύρος επιτοκίων μεταξύ 1,25% και 2% σε ονομαστικούς όρους φαίνεται εύλογο. Το τερματικό επιτόκιο αναμένεται στα μέσα του 2023 και στο επίπεδο του 2,9% και φαίνεται λογικό δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, ήτοι της μεγάλης αβεβαιότητας για τον πληθωρισμό και των εξελίξεων σε άλλες μεγάλες αναπτυγμένες αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 1,7 τρισ. δολαρίων σύμφωνα με στοιχεία της 30ης Σεπτεμβρίου 2022 (εξ αυτών το $1,35 τρισ. είναι assets πελατών τρίτων), η ΕΚΤ αναμένεται ότι από την επόμενη χρονιά θα μετακινηθεί σε πιο συντηρητικές αυξήσεις επιτοκίων, της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι μια ουδέτερη διαμόρφωση πολιτικής ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη σε όλες τις συνθήκες.
Την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίασή της η ΕΚΤ θα δημοσιοποιήσει και τις βασικές αρχές μείωσης του ισολογισμού της, με την πιο πιθανή συνέπεια να είναι η παθητική μείωση των θέσεών της στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Όπως σημειώνει η Pimco, ο οδικός χάρτης για τη μείωση των θέσεων της ΕΚΤ στα κρατικά ομόλογα που κατέχει υπό το APP, θα γίνει απτός και συγκεκριμένος στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου.
Επίσης, σημειώνει ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον ονομαστικό και τον δομικό πληθωρισμοό του 2024 θα αλλάξουν ελάχιστα σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Αρα θα παραμείνουν λίγο πάνω από τον στόχο του 2%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 2025 αναμένεται να είναι πολύ κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.
Για το πανδημικό πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης (PEPP), το ΔΣ σκοπεύει αυτή τη στιγμή να επανεπενδύει τις αρχικές πληρωμές από ώριμους τίτλους μέχρι τα τέλη του 2024 τουλάχιστον.
Στο βασικό σενάριο του οίκου αναφέρεται η μεγάλη πιθανότητα κάποιας μορφής παθητικής εκροής APP από το επόμενο έτος, που συνεπάγεται ετήσια μείωση έως και κατά 264 δισ. ευρώ των τίτλων του δημόσιου τομέα σε περίπτωση απότομης διακοπής των επανεπενδύσεων APP. Ένα πιο πιθανό σενάριο συνεπάγεται σταδιακή μείωση των επανεπενδύσεων με την πάροδο του χρόνου.
Σε ό,τι αφορά τα TLTRO (Πρόγραμμα Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης), μια εκροή της τάξης του 1,82 τρισ. ευρώ θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά σχεδόν 21% ως το τέλος του 2024. Ως εκ τούτου, οι τακτικές λήξεις TLTRO και οι πρόωρες αποπληρωμές θα αποτελέσουν τη μερίδα του λέοντος στη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, η πλεονάζουσα ρευστότητα θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένη μεσοπρόθεσμα, επομένως, όπως αναφέρει η Pimco, πιστεύουμε ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το κύριο επιτόκιο πολιτικής για το άμεσο μέλλον.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, προβλέπεται μια σύντομη και ήπια ύφεση ξεκινώντας από το δ’ τρίμηνο του 2022, με συνέχιση της ύφεσης και στιο α’ τρίμηνο του 2023. Αυτό το δίμηνο πτώσης θα ακολουθηθεί από μια ανάκαμψη που θα κερδίζει έδαφος όσο θα πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι και προς το τέλος του 2023.
Διαβάστε ακόμη:
Twitter: Στο «σφυρί» οθόνες iMac, γλυπτά και… μηχανές εσπρέσο
Εύα Καϊλή: Είχε ιδρύσει εταιρεία real estate πριν έναν μήνα
Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» ΔΟΕ για ενδεχόμενη έλλειψη το 2023 στην ΕΕ