Mε τέσσερεις «κόφτες» που αφορούν στον τζίρο, την έναρξη λειτουργίας και στη συνέπεια των πληρωμών των φορολογικών υποχρεώσεων θα εφαρμοστεί το μέτρο της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων του προσωπικού των επιχειρήσεων για το μήνα Μάρτιο.
Επί της ουσίας , σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε, αποκλείονται από τις αναστολές οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν αύξηση του τζίρου τους από την αρχή της πανδημίας έως τη 31/12/2020. Δηλαδή για το μήνα Μάρτιο σημειώνονται αλλαγές στις προϋποθέσεις καθώς τους προηγούμενους μήνες για να ενταχθεί μια επιχείρηση στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε να εμφανίζει μείωση του τζίρου κατά 20%.
Παράλληλα επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους κατά τον μήνα Μάρτιο, πρέπει:
- να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
- να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Συνεπώς οι επιχειρήσεις που «κόβονται» από το μέτρο των αναστολών είναι παλιές επιχειρήσεις (με έναρξη εργασιών πριν τον Ιανουάριο του 2018) οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και δεν άνοιξαν υποκατάστημα αλλά είχαν αύξηση του τζίρου τους ή δεν έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει υποκατάστημα την κρίσιμη περίοδο φαίνεται πως θα είναι επιλέξιμες για το μέτρο των αναστολών ακόμη κι αν έχουν αύξηση τζίρου.
Σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δόθηκαν νωρίτερα οι εξής διευκρινήσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων για την υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο.
Α. Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύει κανένα κριτήριο επιλεξιμότητας.
Β. Όσες επιχειρήσεις/εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο 2021.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που:
i) Έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και,
ii) ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
iii) δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020,
για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:
α) να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
β) να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Διαβάστε ακόμα:
Από αυτά τα 25 πανεπιστήμια αποφοιτούν οι περισσότεροι επιτυχημένοι επιχειρηματίες
Η Εθνική Τράπεζα «οδηγεί» τη Χαλυβουργική σε ειδική διαχείριση