Η σύγκλιση εκτιμήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το κλείσιμο του 2019 χωρίς δημοσιονομικό κενό επιβεβαιώθηκε στη σημερινή πρώτη συνάντηση των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για το 2020».
«Μέσες άκρες επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού κάνει εμάς, την Τράπεζα της Ελλάδος και εκτιμώ και τους θεσμούς να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό θέμα για το 2019. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για το 2020», ανέφεραν οι προαναφερθείσες πηγές και πρόσθεσαν ότι στόχος είναι «να προκύψουν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό». Το καταληκτικό ορόσημο είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, όπου προβλέπεται να συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Κατά τις χθεσινές επαφές δεν άνοιξε η συζήτηση σχετικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. «Εκτιμάμε ότι το 2020 θα πάει καλύτερα από το 2019», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί την προσεχή χρονιά μέσα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και έχει ποσοτικοποιήσει τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων αυτών.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναγνώρισαν χθες ότι δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση πολλές εκκρεμότητες στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων που προωθούν με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Όσον αφορά στις 120 δόσεις, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το θέμα συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Thomas Cook για την ελληνική οικονομία, κυβερνητικοί κύκλοι αρκέστηκαν να απαντήσουν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι δεν μπορεί ακόμα να εκτιμηθεί η έκταση και η ένταση του προβλήματος, το οποίο δεν τέθηκε στη σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς.
Σχετικά με το εάν θα υπάρξει αίτημα ελάφρυνσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα εκεί που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με την ένταση που πρέπει, εντός και εκτός συνόρων.
Οι συναντήσεις με τα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών θα συνεχιστούν αύριο και θα ολοκληρωθούν μεθαύριο Τετάρτη, ενώ μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι προετοιμάζουν την ετήσια έκθεσή τους για τη χώρα μας.