του Κωστή Πλάντζου
 
Αισιοδοξία για μεγαλύτερο «πακέτο» θετικών μέτρων από τα 765 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, εκφράζουν στο οικονομικό επιτελείο, με βάση τα μηνύματα από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με την Κομισιόν, για την ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2018 και του 2019. Η αισιοδοξία θεωρείται «πρόωρη» πάντως από πηγές των θεσμών καθώς, όπως επεσήμανε χθες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς «βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος των συνομιλιών, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί».
 
Ο κύριος Σολτς διέψευσε μεν ότι στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν σενάρια για περικοπή των υψηλών συντάξεων χαρακτηρίζοντας «εικασίες» τις σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Βερολίνο, άλλες πηγές όμως από πλευράς των θεσμών επέμεναν για περικοπές (όχι κατ’ανάγκην σε συντάξεις ίσως αλλά σε άλλα κονδύλια ενδεχομένως) προκειμένου να κλείσει το «χάσμα» των 280 -300 εκατ. ευρώ  στις προβλέψεις τους με την Αθήνα.
 
Πιέζουν για μεγαλύτερο επίδομα
 
Καθώς όμως και η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη προέβλεπε Ανάπτυξη μόλις 2% για το 2019 -και όχι 2,5% που έχει ως βάση το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε προ μηνός στις Βρυξέλλες η κυβέρνηση-  ασκούνται έξωθεν πιέσεις για να αυξηθεί το κονδύλι για το στεγαστικό επίδομα που θα δοθεί το 2019, σε περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τελικά όχι μόνον τους ενοικιαστές, αλλά και τους δανειολήπτες. Και αυτό επειδή  θεωρείται πως θα στηρίξει τα φτωχά νοικοκυριά, την κατανάλωση και την Ανάπτυξη στην αγορά, τις Τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος ή κίνδυνο – καθώς αμέσως αφότου δοθούν τα λεφτά αυτά θα επιστρέφουν ξανά στα κρατικά ταμεία μέσω της πολύ υψηλής έμμεσης φορολογίας που ισχύει στη χώρα μας.
 
Αρχικά η κυβέρνηση είχε ψηφίσει να δοθούν 600 εκατ. ευρώ για «επίδομα στέγασης», αλλά στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα πολύ περιορισμένο «επίδομα ενοικίου» που κοστολογήθηκε στα 150 εκατ. ευρώ (στο Προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ύστερα στα 200 εκατ. ευρώ (στο προσχέδιο που εστάλη στις Βρυξέλλες). Πληροφορίες από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναφέρουν ότι το ποσόν αυτό τελικά μπορεί και να διπλασιαστεί, όπως έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μετριάζοντας ως ένα βαθμό τις επιπτώσεις από την κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, από 1-1-2019.
 
Δεν κόβονται συντάξεις την 1.1.2019
 
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όλα αυτά θα συμβούν, χωρίς να χρειαστεί να περικοπούν το 2019 οι συντάξεις. Δεν ξεκαθαρίζουν ακόμα όμως  αν μιλούν για «ακύρωση» ή «αναστολή»  του ψηφισμένου μέτρου.
 
 «Δεν θα εφαρμοστεί η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που γράφτηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού», υποστήριζε  υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων έχει ήδη «κλειδώσει», σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Στην Αθήνα επιδίδονται σε «ασκήσεις θάρρους» για τα μέτρα του 2019, παρόλο που την περασμένη Πέμπτη μόλις, στην έκθεσή της, η Κομισιόν αφιέρωνε ολόκληρο κεφάλαιο προειδοποιώντας για τους δημοσιονομικούς κινδύνους που ανακύπτουν στη χώρα μας από τις δικαστικές αποφάσεις και τυχόν ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής.  Ενδεχομένως στα «μυστικά παζάρια»  από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα (υπό τον φόβο μιας «έκρηξης» στην Ευρωζώνη λόγω Ιταλίας) οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να έδειξαν τελικά πιο συγκαταβατικοί για τους στόχους του νέου Προϋπολογισμού. 
 
Με βάση το Προσχέδιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, τα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση διαφαίνεται ότι θα φτάνουν σε έως και 965 εκατ. ευρώ,  όπου περιλαμβάνονται:

– Πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
– Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
– Επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
– Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος). Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
– Μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Και για αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.
– Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
– Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.
 
Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στην ειδική πρωινή συνεδρίαση του Euro Working Group όπου θα εξεταστούν τα δεδομένα των Εκθέσεων της Κομισιόν και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Euro Working Group αναμένεται να ανακοινωθεί στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 19ης Νοεμβρίου, όπου στόχος είναι να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να επικεντρωθούν στο φλέγον πρόβλημα του Προϋπολογισμού της Ιταλίας και στην περαιτέρω εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Η κατάθεση του τελικού σχεδίου του νέου Προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, όπου και θα αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της όλης διαπραγμάτευσης.