search icon

Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανησυχία για ανατιμήσεις μετά το ράλι στον «μαύρο χρυσό» (vid)

Aνησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης

Η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας και την επάρκεια καυσίμων, ενόψει του χειμώνα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την τιμή στην οποία θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου.

Όλο και περισσότερα χρήματα για την ίδια απόσταση καλούνται να πληρώσουν οι οδηγοί στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, προσθέτοντας ακόμα ένα βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά βρίσκεται ήδη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με αύξηση σχεδόν 10% το τελευταίο δίμηνο καθώς την 1η Σεπτεμβρίου ήταν στο 1,99, την 1η Αυγούστου στο 1,95 και την 1η Ιουλίου στο 1,86 ευρώ το λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που κάνει περίπου 700 χιλιόμετρα το μήνα, θα πρέπει να δώσει περίπου 10 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Ιούλιο για την ίδια απόσταση.

Διεθνώς, το πετρέλαιο έχει αυξηθεί πάνω από 10% μέσα σε έναν μήνα. Βασικές αιτίες γι’ αυτό το νέο ράλι είναι η μειωμένη παραγωγή πετρελαίου κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις χώρες του ΟΠΕΚ, οι εκτιμήσεις για σημαντικές ελλείψεις έως 3,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα που σημαίνει και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και η νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου που καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές μαύρου χρυσού. Επίσης, ανησυχία προκαλεί και η βιβλική καταστροφή στη Λιβύη καθώς αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και παράγει περί τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 4+1 λόγοι για τη διόρθωση του Σεπτεμβρίου – Η αντίδραση και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Oι business του πιο σέξι μοντέλου της μόδας που έφτασε μέχρι τη (νεανική) λίστα του Forbes

EE vs EE: Ευρωπαϊκός «εμφύλιος» για τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα (vid + tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version