Το φράγμα του μισού εκατομμυρίου δηλώσεων Ε1 «έσπασε» για φέτος η πλατφόρμα myAADE της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι ρυθμοί ανεβαίνουν την εβδομάδα που ξεκινά, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί -επιτέλους- η αποστολή όλων των στοιχείων αποδοχών από φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα οποία είχαν υποχρέωση και ευθύνη να αποστείλουν προς προσυμπλήρωση στην ΑΑΔΕ μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024 (τυπικά τουλάχιστον) αλλά μήνες μετά δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν και θα αναρτηθούν πιθανότατα και οι βεβαιώσεις αποδοχών για φορολογική χρήση από κρατικούς φορείς όπως πχ ΟΠΕΚΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ, τις οποίες θα αναζητήσουν δικαιούχοι παροχών όχι μόνο να υποβάλουν δήλωση, αλλά και προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια.
Πέραν των καθυστερήσεων στα στοιχεία που θα έπρεπε να τα βρίσκει προσυμπληρωμένα ο φορολογούμενος εδώ και σχεδόν ένα μήνα -από τις 25 Απριλίου που ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής Ε1- ανακύπτουν και λάθη που τα εντοπίζουν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της πως:
«όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κλπ), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται».
«όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν – συμπληρώσουν άμεσα τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος».
Προκύπτει συνεπώς ότι, φορολογούμενος καλείται να εντοπίσει το λάθος, αλλά και να ειδοποιήσει τον υπόχρεο φορέα να τα διορθώσει, για να μπορέσει τελικά να υποβάλει σωστά τη δήλωση φόρου εισοδήματος και ο ίδιος.
Η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει
Για πρώτη φορά πάντως, από φέτος θα υπάρχει και σύστημα προειδοποίησης φορολογουμένων από την ΑΑΔΕ, προκειμένου να μη δεχθούν πρόστιμα, για λάθη και αλλαγές που γίνονται στα αρχεία αποδοχών τους, από τους φορείς που και έχουν την ευθύνη να τα εκδίδουν σωστά (εργοδότες, Ταμεία, οργανισμούς δημοσίου, τράπεζες κλπ).
Μέχρι και τώρα, αν ένας “υπεύθυνος” φορέας άλλαζε εκ των υστέρων βεβαιώσεις αποδοχών που είχε αποστείλει με λανθασμένα στοιχεία προς ανάρτηση στο myAADE, θα όφειλε να ενημερώσει όχι μόνο την ΑΑΔΕ αλλά και τον φορολογούμενο που τυχόν έχει υποβάλει ήδη δήλωση Ε1, ότι θα πρέπει να την αλλάξει και να την υποβάλει ξανά με τα καινούργια στοιχεία.
Αντί ενημέρωσης όμως, χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν πρόστιμα για μη υποβολή τροποποιητικής που κανείς δεν τους ειδοποίησε να κάνουν.
Από φέτος αυτό αλλάζει, αφού αναλαμβάνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ενημερώνει τον φορολογούμενο. Όπως ανακοίνωσε η ίδια μάλιστα «για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ θα ειδοποιήσει φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δηλώσεις ή εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία των 1,3 εκατομμυρίων πολιτών για τυχόν μεταβολές στα δεδομένα τους από τους φορείς, ώστε να τα ελέγξουν εκ νέου και να προβούν σε τροποποιητική δήλωση, εφόσον απαιτείται.
Η Επιτροπή εντοπίζει, η ΑΑΔΕ επιλύει
Και αυτό, ήταν ένα μόνο από τα χρόνια προβλήματα του παρελθόντος για τους φορολογουμένους, το οποίο επιλύεται φέτος.
Πολύτιμη υπηρεσία στους πολίτες για επίλυση λαθών και άλλων προβλημάτων ως την υποβολή των δηλώσεων, προσφέρει η άτυπη Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία μετέχουν στελέχη της ΑΑΔΕ, αλλά και λογιστές -φοροτεχνικοί.
Αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν, από τις 25 Απριλίου και μετά, να επιλυθούν εν τη γενέσει τους περισσότερα από μισή ντουζίνα προβλήματα για τους φορολογουμένους -σχεδόν όλα μέσα σε μόλις μία ή έως πέντε μέρες το πολύ από τη στιγμή που διαπιστώθηκαν και αναφέρθηκαν!
Σειρά παίρνουν προς επίλυση και άλλα, που ήδη εντοπίστηκαν από τους λογιστές που υποβάλλουν τις δηλώσεις εκατομμυρίων πολιτών σε όλη τη χώρα.
Τι να προσέξουν
Δύο είναι πάντως τα βασικότερα ίσως ζητήματα που μπορεί να δυσκολέψουν τους υπόχρεους σε φορολογική δήλωση.
1. αν δεν έχει δηλωμένο ΙΒΑΝ στην ΑΑΔΕ ο φορολογούμενος, ούτε δήλωση Ε1 μπορεί να υποβάλει, ούτε μπορεί όμως και να υποβληθεί αυτόματα από μόνη της για τους 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. Αυτό σημαίνει ότι άνδρες-γυναίκες-παιδιά πρέπει να ελέγξουν δοκιμαστικά τουλάχιστον αν ανοίγει και προχωρά η δήλωση Ε1 στο Taxisnet κανονικά, ή αν απαιτείται να δηλώσουν ΙΒΑΝ πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια!
Ακόμα περισσότερο, αν απαιτείται αλλά δεν διαθέτουν καν ΙΒΑΝ στο όνομά του, πρέπει να κάνουν ενέργειες σε τράπεζα, πριν να είναι αργά για την υποβολή των δηλώσεων.
Πρακτικά, το υφιστάμενο σύστημα για ραντεβού σε κατάστημα τράπεζας με σκοπό την επικαιροποίηση στοιχείων, προσθήκη μέλους σε κοινό λογαριασμό ή άνοιγμα καινούργιου κλπ, μπορεί να οδηγήσει σε χάσιμο χρόνο έως και μισό μήνα. Και καθώς μάλιστα η αυτόματη υποβολή δηλώσεων θα γίνει στις 2 Ιουλίου, μπορεί τελικά να βγει εκπρόθεσμη (η διορία υποβολής λήγει 26 Ιουλίου) και να δεχθεί πρόστιμο ο φορολογούμενους.
2. αν δεν εμφανίζονται προσυμπληρωμένα σωστά τα εισοδήματα που καλύπτουν τεκμήρια, ή αν δεν τα καλύπτουν σωστά κατά την εκκαθάριση (κωδ. 781 του Ε1) όπως παρατηρείται από λογιστές-φοροτεχνικούς.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να επιδείξουν διάφορες κατηγορίες δικαιούχων προνοιακών παροχών: δεν κινδυνεύουν απλώς να πληρώσουν φόρο αλλά, πιθανώς, να χάσουν επιδόματα του 2025, εάν το τεκμαρτό εισόδημα υπερβαίνει το δηλωθέν και, άρα, το 2024 φορολογηθούν τελικά για φορολογητέο (τεκμαρτό) που υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο που τυχόν ισχύει για τη χορήγηση του επιδόματος που λαμβάνουν.
Ποια επιδόματα δεν εμφανίζονται στο Ε1 και δεν πρέπει να αναμένει κάποιος να εμφανιστούν ποτέ; Σύμφωνα με την Α.1025 απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι «ο ΟΠΕΚΑ δεν αποστέλλει αρχείο για τις ακόλουθες παροχές και υπηρεσίες που χορηγεί και διαχειρίζεται:
- Έξοδα κηδείας (…),
- παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (…),
- προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη – ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων (Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επίδομα Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών, Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων),
ασφαλιστική ικανότητα μοναχών - επίδομα ομογενών προσφύγων (ν.δ. 57/1973 – Α’ 149)
- επίδομα γέννησης (…)».
Διαβάστε ακόμη
Ιρανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι ο Ιρανός πρόεδρος είναι νεκρός (pics+tweets) (upd)
Ηilton: Από τον Ιούνιο (και) στη Μύκονο και από το 2025 στην Αθήνα με το νέο Conrad Athens (pics)
Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μητσοτάκης για να φρενάρει διαρροές – Με θέματα καθημερινότητας στη Θεσσαλονίκη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ