Περιζήτητα έχουν γίνει τα προνομιακά δάνεια 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις τράπεζες να έχουν ήδη δεχτεί αιτήματα για χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Εθνική Τράπεζα το πρώτο χαμηλότοκο δάνειο που αφορά επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και ανακοινώσεις για τα σχέδια που έχουν υποβληθεί και στις υπόλοιπες τράπεζες.
Το πρώτο δάνειο θα καλύψει σημαντικό μέρος από την επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ της ιδιωτικής ελληνικής μεταλλευτικής βιομηχανίας «Ελληνικοί Λευκόλιθοι». Πρόκειται για σχέδιο που εντάσσεται στις επενδύσεις του πυλώνα της «Πράσινης Μετάβασης» του «Ελλάδα 2.0» (το ευρύτερο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης). Υποστηρίζεται, πέραν των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, με πόρους, ύψους 2,91 εκατ. ευρώ, από κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας, στα οποία προστίθεται και το ποσό των 4,85 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πράσινη ενέργεια
Στο επενδυτικό σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής εξοικονόμησης και πράσινης ενέργειας. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία υπόγειου (πράσινου) μεταλλείου μηδενικών εκπομπών CO2, με χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων έργου, η συστηματική αξιοποίηση παλαιών σωρών αποθεμάτων λευκολίθου και παραπροϊόντων διεργασίας, η αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με υπολείμματα γεωργικής καλλιέργειας (βιομάζα), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, καθώς και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 1 MW στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Χαλκιδική, με σκοπό τον συμψηφισμό της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering).
Υπενθυμίζεται ότι επενδύσεις -όπως αυτή της «Ελληνικοί Λευκόλιθοι»– είναι συγχρηματοδοτούμενες (τουλάχιστον κατά 50%) με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και δάνεια χορηγούμενα, μεταξύ άλλων, από εμπορικές τράπεζες. Στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», η συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος των επενδυτικών δαπανών εκάστης επιλέξιμης επένδυσης θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε ποσοστό 20% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού κάθε επιλέξιμης επένδυσης. Το δε δάνειο συγχρηματοδότησης είναι αυτό που θα χορηγήσει το πιστωτικό ίδρυμα για τη χρηματοδότηση κατ’ ελάχιστον του 30% του συνολικού επιλέξιμου επενδυτικού κόστους εκάστης επιλέξιμης επένδυσης.
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν καθημερινά προτάσεις στις τράπεζες επιδιώκοντας να κλειδώσουν τα δάνεια του Ταμείου με επιτόκια της τάξης του 0,35% με 0,50% και με διάρκεια αποπληρωμής 10 ως 15 έτη. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει προϋπολογίσει στο νέο τετραετές business plan τη χορήγηση δανείων 1,3 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα ενταχθούν στο ΤΑΑ. Για τη φετινή χρονιά, ο στόχος δανειοδοτήσεων ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς έχει ήδη δεχθεί οκτώ μεγάλα επενδυτικά σχέδια ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τα δύο εξ αυτών αφορούν την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, δύο για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά του Αιγαίου και ένα για μονάδα μεταποίησης στη Θράκη, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό.
Τι εξετάζεται
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να «τρέξει» νωρίτερα την -προγραμματισμένη για το 2023- αναθεώρηση των δράσεων για επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης υπό τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Θα επανεξεταστεί δηλαδή το ύψος των επιχορηγήσεων και η περίμετρός τους για δράσεις που επιτρέπουν ενεργειακή αυτονόμηση βιομηχανιών και συνολικά επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, στο τραπέζι θα βρεθούν η υιοθέτηση διαδικασιών fast track για εγκατάσταση ΑΠΕ από βιομηχανίες και τη διασύνδεσή τους με το σύστημα, η παροχή κινήτρων απόσβεσης των παραπάνω επενδύσεων και η παροχή μεγαλύτερων επιχορηγήσεων για εγκατάσταση των κοστοβόρων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συζητήσεις της κυβέρνησης με στελέχη της Κομισιόν στο πλαίσιο της περιοδικής αποτίμησης της προόδου των έργων που έχουν επιτελεστεί και εκείνων που πρόκειται να προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ακόμα εννέα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης:
■ η ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, για την οποία ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες,
■ τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, όπου έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διακηρύξεων,
■ η προστασία των δασών, με την έναρξη καθαρισμού των δασών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (πρόγραμμα Anti-Nero), μέσω προσκλήσεων από τα τοπικά δασαρχεία,
■ η ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία,
■ οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, όπου στο πλαίσιο της πρόσκλησης ολοκληρώνεται η υποβολή των προτάσεων από τους δήμους,
■ οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, με τη σχετική πρόσκληση να είναι ενεργή (έως 30.4.2022) για την υποβολή προτάσεων από τους δήμους,
■ μεγάλα ψηφιακά έργα που εκσυγχρονίζουν τον δημόσιο τομέα, όπως το GOV_ERP-Σύζευξις ΙΙ και η Διαλειτουργικότητα, για τα οποία οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι σε προχωρημένο στάδιο,
■ η ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ, η οποία αφορά το ιστορικό των ασφαλισμένων και θα συνεισφέρει στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων (βρίσκεται σε στάδιο διακήρυξης),
■ τα ερευνητικά κέντρα, για τα οποία έχει εκδοθεί η πρόσκληση για την αναβάθμιση των δομών τους.
Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκδοθούν προσκλήσεις για:
■ Προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών.
■ Αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρών και μεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων (έξυπνη μεταποίηση).
■ Δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση βιομηχανικών πάρκων.
■ Ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
■ Το «Εξοικονομώ» των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
■ Αντικατάσταση των ταξί με ηλεκτροκίνητα (πράσινα ταξί).
■ Το «Φορτίζω παντού», που αφορά τη δημιουργία χιλιάδων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα.
■ Το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης, με πρώτη δράση αυτή για τον καρκίνο του μαστού.
Συνολικά, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί περισσότερα από 170 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Γαλλικές εκλογές: Τι «βλέπει» η αγορά για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου
Προσοχή: Στο στόχαστρο «ακινητοποιημένα» ΙΧ και ξένες πινακίδες κυκλοφορίας