Τριπλό κέρδος για την Ελλάδα από την εκταμίευση των δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος SURE με στόχο την ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων:
Σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βγήκε στις αγορές και δανείζεται για να δώσει κεφάλαια που έχουν άμεσα ανάγκη τα κράτη – μέλη. Η Κομισιόν δίνει τα κεφάλαια αυτά σχεδόν στο κόστος της έκδοσης -δανείζεται συνολικά 100 δισ. και ήδη έχει αντλήσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έλαβε χθες βοήθεια 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ ως 5ετές δάνειο με επιτόκιο 0% και 1 δισ. ευρώ ως δάνειο 30ετίας και επιτόκιο 0,30%. Ακόμα και τώρα που η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές με τα χαμηλότερα επιτόκια της Ιστορίας, ένα 5ετές ομόλογο θα της κόστιζε (με βάση τις χθεσινές τιμές των ομολόγων) 0,30%-0,40% ενώ για ένα 30ετές περίπου 1,40%-1,50%.
Τα 2 δισ. ευρώ άργησαν 7 μήνες να έρθουν, αφότου ξέσπασε η κρίση. Ήταν όμως σχεδόν διπλάσια από όσα αναμένονται έως και πριν λίγο καιρό, ενώ ήρθαν και 1-2 μήνες ταχύτερα από όσο φοβούνταν στην Αθήνα. Και αυτό ήταν ένα μάθημα ότι μπορεί η χώρα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή βοήθεια, αλλά πρέπει να διατηρεί και δικές της δυνάμεις για να τα καταφέρνει μέχρι αυτή να φανεί.
Με τα δεδομένα αυτά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας «φουσκώνουν» ξανά και φτάνουν πια στα 40 δισεκατομμύρια, προτού δοθούν και πάλι τις αμέσως επόμενες ημέρες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή 4, αποζημιώσεις ενοικίων κ.λπ.
Απομένουν και άλλα 728 εκατομμύρια ακόμη για να έρθουν από το Πρόγραμμα SURE. Ωστόσο ίσως αποδειχθεί ευτύχημα που τα πρώτα 2 δισ. έφτασαν πια στη χώρα μας, καθώς οι «κόντρες» που ξεκίνησαν στην ΕΕ, με Ουγγαρία και Πολωνία να απειλούν με μπλοκάρουν με «Βέτο» το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης, δείχνουν ότι τα επόμενα (πολλά) λεφτά από την ΕΕ για το Ταμείο των 32 δισ. ευρώ μπορεί και να αργήσουν ακόμα περισσότερο!
Με τα χρήματα από το Πρόγραμμα SURE η κυβέρνηση θα μπορέσει να στηρίξει πάνω από 6.000 επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους για να μπουν στο Πρόγραμμα «Συνεργασία» που σημαίνει μειωμένη παραγωγή και λειτουργία χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.
Με τη στήριξη του κράτους και της ΕΕ, οι εργαζόμενοι που θα δουλεύουν τις μισές μέρες λόγω κρίσης, θα χάνουν μόνον 20% των αποδοχών τους, αφού το 50% θα το πληρώνει ως μισθό ο εργοδότης και επιπλέον 30% θα το καλύπτει το κράτος.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Οι συναντήσεις και οι επιδιώξεις
Πλειστηριασμοί: Πότε θα ξαναχτυπήσει το e-σφυρί για τους οφειλέτες
Πέτσας: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα – Τι είπε για το lockdown