search icon

Οικονομία

Περικοπή συντάξεων εδώ και τώρα ζητούν οι δανειστές

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές στα εργασιακά – «Όχι» σε σταδιακή μείωση των συντάξεων – Δεν πέρασε η ελληνική πρόταση για τα αντίμετρα καθώς κρίθηκαν αντιαναπτυξιακά - Αποχωρούν οι επικεφαλής των θεσμών

 

των Αργύρη Παπαστάθη – Μαίρης Λαμπαδίτη

Ολοκληρώθηκε και ο τελευταίος κύκλος επαφών κυβέρνησης και δανειστών, με τους επικεφαλής τους να αναχωρούν άμεσα από την Αθήνα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι δανειστές, με «πρωταγωνιστή» το ΔΝΤ, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει «εδώ και τώρα» και όχι σταδιακά στην περικοπή συντάξεων. 

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στη σημερινή συνάντηση υπήρξε «σημαντική πρόοδος» προκειμένου να καταρτιστεί ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, αλλά από το 2019 και μετά.

Όμως μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών παραμένουν τρεις βασικές διαφορές:

α. Ποιο θα είναι το ακριβές μέγεθος του νέου δημοσιονομικού «πακέτου»,

β. Δεν υπάρχει συμφωνία για τα ακριβή μέτρα και κυρίως τα αντίμετρα τα οποία έχει προτείνει η κυβέρνηση και

γ. Παραμένει το αγκάθι στα εργασιακά και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, στο σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Οι βασικές διαφορές στα εργασιακά

Aφαίμαξη της προσωπικής διαφοράς «ακαριαία» στις συντάξεις το 2019 ή το 2020 ζητούν η δανειστές, αποκρούοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή μεταβατικής περιόδου 3-5 ετών.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζεται μεταρρύθμιση με μεγάλες απώλειες χωρίς μεταβατική περίοδο.

Στο μέτωπο των εργασιακών οι δανειστές δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, απαιτώντας να εφαρμοστεί όλο το πακέτο των μέτρων (ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, καθορισμός κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών).

Την ίδια ώρα έκλεισαν ερμητικά κάθε παράθυρο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων , αίτημα που αποτελούσε « σημαία» για τον κ. Κατρούγκαλο και την κ. Αχτσιόγλου.

Σε όλα τα κείμενά τους θεωρούν «κόκκινο πανί» την επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των κλαδικών διαπραγματεύσεων συμβάσεων που πιστεύουν ότι είναι η γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών.

Τι εκτίμησε Ευρωπαίος αξιωματούχος

Νωρίτερα πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως τις 20 Μαρτίου μεταξύ των δύο πλευρών. Μιλώντας ατύπως για την πορεία των συζητήσεων που γίνονται στην Αθήνα εξήγησε ωστόσο ότι παραμένουν διαφορές στα εργασιακά και στο θέμα των μέτρων και αντιμέτρων.

«Τα μέτρα από το 2019 παραμένουν στο 2%. Τα τεχνικά κλιμάκια συζητούν, αλλά δεν τα βρίσκουν ακόμη και το χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ βρίσκονται πλέον πιο κοντά στο θέμα αυτό, σχεδόν έχουν κοινές θέσεις», εξηγούσε το πρωί ο εν λόγω ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πιο απλά να μην επιμείνει στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο να κλείσει η συμφωνία παρ’ ότι επισημαίνει προς τους συνομιλητές της ότι αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Παρά ταύτα διαπιστώθηκε ότι το ΔΝΤ δεν αποδέχεται με τίποτα την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς και έτσι η Αθήνα εμφανίζεται έτοιμη για συμβιβασμό.

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που προκύπτει από ευρωπαϊκές πηγές είναι ότι η τρόικα δεν δέχθηκε τα αντίμετρα της κυβέρνησης. Θεώρησε ότι η αναμόρφωση του φορολογικού, που παρουσίασε η κυβέρνηση, δεν είχε καθόλου αναπτυξιακό χαρακτήρα, και ουσιαστικά επέστρεψε πίσω τις προτάσεις ζητώντας μία νέα αναπτυξιακή πρόταση. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει εμπλοκή καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ήδη υπάρχει επαφή και με την Παγκόσμια Τράπεζα για το ευρύτερο αναπτυξιακό πακέτο.

Τα ξημερώματα, μετά το πέρας των χθεσινών επαφών κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο.

«Έχουμε συμφωνήσει σχεδόν σε όλο το πακέτο. Υπάρχουν προβλήματα βέβαια ακόμη με το ΔΝΤ για τα εργασιακά όπως θα περίμενε κανείς», έλεγε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παρά ταύτα ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το θέμα του αφορολόγητου δεν έχει συζητηθεί ακόμη».

Λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι έκλεισε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα χρέη των επιχειρήσεων. Όπως έγινε γνωστό θα «κουρεύεται» σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο ΦΠΑ αλλά όχι και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο του κενού του 2018 και του εξωδικαστικού συμβιβασμού είχαν ουσιαστικά προεξοφληθεί από τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, η παραμονή των θεσμών στην Αθήνα ως και σήμερα Πέμπτη αποτελεί ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα.

Ένας από τους λόγους είναι ότι στην κυβέρνηση καταγράφεται ανησυχία μετά τη βουτιά του ΑΕΠ στο δ´ τρίμηνο (-1,1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση) καθώς οι μεγάλες καθυστερήσεις εγκυμονούν τον κίνδυνο να ζητηθούν κι άλλα μέτρα.

«Κλείνουμε θέματα» επιβεβαίωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά τη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνάντηση.

Exit mobile version