Πράσινο φως για την εκταμίευση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων δόθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του ειδικού προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ με πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, των οποίων η αίτηση για χρηματοδότηση εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που θα τους καταβληθεί.

Συνολικά, 42.254 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τελικά εγκριθηκαν περισσότερες από 9.000 από τις υπηρεσιες του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, στη συνέχεια διευρύνθηκαν οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που είχαν δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, όσο και το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης (από 200 σε 250 εκατ. ευρώ), με καταληκτική ημερομηνία την 20η Ιανουαρίου 2021.

Αναφορικά με απόψεις που επιρρίπτουν υπαιτιότητα για την καθυστέρηση της εκταμίευσης στην Περιφέρεια Αττικής, η τελευταία με ανακοίνωσή της παραθέτει τις κατηγορίες και απαντά συνέχεια ότι:

  • Καθυστερεί υπερβολικά η εκταμίευση των χρημάτων από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ταχύτερη υλοποίηση και ήδη οι επιχειρήσεις έχουν πάρει χρήματα.
  • Η Αυτοδιοίκηση καθυστερεί εξαιτίας των γραφειοκρατικών της αγκυλώσεων, ιδιαίτερα στη διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων ενω οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν σε πολύ συντομότερο χρόνο τον έλεγχο των αιτήσεων.

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια:

«Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, σημειώνει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά προγράμματα: Αυτό της Περιφέρειας αφορά σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ενώ του υπουργείου Οικονομικών απαιτεί επιστροφή μέρους του ποσού ενίσχυσης που λαμβάνει η επιχείρηση.

Τα δύο προγράμματα έχουν διαφορετικές διαδικασίες έγκρισης.

Στο πρόγραμμα του ΥΠΟΙΚ δίδεται πρώτα η ενίσχυση με βάση τα δηλωθέντα (εν είδει υπεύθυνης δήλωσης) από τις επιχειρήσεις και τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ (στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε οι Κεντρικές, ούτε οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ) και ακολουθεί ο έλεγχος των στοιχείων. Και όλοι γνωρίζουμε όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, με επώνυμα περιστατικά κατάφωρης παραβίασης των προβλέψεων του συγκεκριμένου προγράμματος, με καταβολή ποσών που στηρίχθηκαν σε ψευδείς κι ανακριβείς αιτήσεις, τα οποία προσπαθεί τώρα το κράτος να πάρει πίσω, αναφέρει η Περιφέρεια, σημειώνοντας ότι στο πρόγραμμα της “ακολουθούνται αυστηρά οι ευρωπαϊκές οδηγίες, προηγείται ο έλεγχος και ακολουθεί μετά η καταβολή των ενισχύσεων”.

Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και συγκεκριμένα προηγείται έλεγχος δικαιολογητικών και βαθμολόγηση τριών κριτηρίων:

  • Αριθμός εργαζομένων στην επιχείρηση
  • Πτώση κύκλου εργασιών μεταξύ του 2ο.υ Τριμήνου του 2019 και 2ου Τριμήνου του 2020 με βάση στοιχεία από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • Δείκτης κερδοφορίας έτους 2019 με βάση στοιχεία του Ε3 της κάθε επιχείρησης.

Ο έλεγχος, επιβεβαίωση και αξιολόγηση αυτών των κριτηρίων για το σύνολο των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός και απαραίτητος, προκειμένου να μην λάβουν χρηματοδότηση επιχειρήσεις με ψευδείς δηλώσεις ή/και στοιχεία».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των ελέγχων, η Περιφέρεια παρατηρεί ότι θα μπορούσαν οι υπηρεσίες της να έχουν ολοκληρώσει γρηγορότερα τον έλεγχο των αιτήσεων αν είχαν πρόσβαση απευθείας στα στοιχεία της κάθε επιχείρησης, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς αυτήν την πρόσβαση, στα πλαίσια της δια-λειτουργικότητας των υπηρεσιών του κράτους, δεν την έχουμε ακόμη».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια «στηρίζει με πράξεις και όχι με λόγια, την κοινωνία και τις υπηρεσίες του κράτους, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας» και απαριθμεί σειρά δράσεων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη των πολιτών, όπως:

  • Η διάθεση μέσω του ΠΕΠ Αττικής 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, πόροι της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής χρηματοδότησαν την πρόσληψη των 2.200 ιατρών και νοσηλευτών, που στελεχώνουν σήμερα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και λοιπές δομές Υγείας.
  • H Περιφέρεια Αττικής χρηματοδότησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία με 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 35 πυροσβεστικών οχημάτων και επιπλέον η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση συνδράμει με μέσα και προσωπικό, όπως έγινε στην πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνια όρη.
  • Η Περιφέρεια χρηματοδότησε με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, για αγορά μηχανημάτων και ιατρικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αλλά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τον ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ.
  • Με πόρους του ΠΕΠ Αττικής ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ λειτουργούν σήμερα άνω των 250 κοινωνικών δομών καταπολέμησης της φτώχειας και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Διαβάστε ακόμη

11+1 «αφορολόγητα έσοδα» για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Μαργκρέτε Βεστάγκερ αποκλειστικά στο Business Stories: «Κρατική βοήθεια και το 2022»

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 880 μονάδες με rebound από την Alpha Bank