search icon

Οικονομία

Πέντε μέτρα για φόρους ακινήτων, α΄κατοικία, χρέη και εταιρικά ομόλογα

Τι αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν για τα φορολογικά μέτρα - πώς τοποθετείται η Επιτροπή

Αλλαγές και μεγάλες ανατροπές στους φόρους ακινήτων, παράταση στα μέτρα προστασίας των σπιτιών των οφειλετών, μέτρα για ταχεία εξόφληση όσων χρωστά το κράτος σε ιδιώτες αλλά και αλλαγές στη φορολογία εταιρικών ομολόγων συζητά η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως  αποκαλύπτει η 4η Έκθεση Αξιολόγησης της χώρας μας από την Κομισιόν η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Την ίδια μέρα πάντως (και αφού εκδόθηκε η Έκθεση) επέλεξε η κυβέρνηση να ανακοινώσει και παράταση για 1 χρόνο στο μειωμένο ΦΠΑ για τα 5 νησιά του Αιγαίου. Ως προς αυτό δεν προκύπτει να υπήρξε ενημέρωση ή διάλογος με την Κομισιόν, αφού η μόνη μνεία που γίνεται στην Έκθεση Αξιολόγησης σχετικά με τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, αφορά στην 6μηνη παράταση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούνιο. Παράταση η οποία λήγει σε 40 μέρες και αξιολογείται μειωτικά ως προς τα δημόσια έσοδα, από τους συντάκτες της Εκθέσεως.

Αναλυτικά, τα επόμενα «νέα μέτρα» που αποκαλύπτονται από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν:

1.  Η Αθήνα ενημέρωσε ότι σκοπεύει να ανανεώσει για άλλους 4 μήνες την λειτουργία της Πλατφόρμας για προστασία της α΄κατοικίας που κανονικά εκπνέει σε 40 μέρες. Και ενώ η προστασία του νόμου Κατσέλη είναι ήδη πια παρελθόν, σε 5 μήνες λειτουργίας του νέου συστήματος με την «πλατφόρμα» δόθηκαν μόλις 14 λύσεις στα προβλήματα των νοικοκυριών! Οι βελτιώσεις που θεσμοθετήθηκαν προ ημερών αυξάνουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή, δίνοντας λαβή για να ζητήσει η κυβέρνηση παράταση στην διορία που θα έληγε 31 Δεκεμβρίου.

2.  Η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι το σχέδιο για ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών και την εξομοίωση αυτών με τις εμπορικές έως τον Μάιο του 2020. Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζεται, θα αφορά πολύ μεγάλη έκταση της Ελληνικής επικράτειας και θα οδηγήσει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης επί της οποίας θα επιβάλλεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% και εν τέλει στην αναπροσαρμογή των συντελεστών και των κλιμακίων υπολογισμού του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ωστόσο μεταβάλλει και διευρύνει τη συμμετοχή και στον υπολογισμό των λοιπών φόρων κατοχής ή απόκτησης ακινήτων.

Αντιθέτως, η Κομισιόν επικρίνει το μέτρο της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών, υπονοώντας πως μπορεί να παραβιάζει και την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ. Υπογραμμίζει δε πως η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα, θα προκαλέσει αύξηση της παραοικονομίας στον κλάδο της οικοδομής.

3. Στόχο να μειώσει κάτω και από 1 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους προς τους ιδιώτες, βάζει το νέο σχέδιο της Κυβέρνησης στο οποίο συμφώνησαν  και επικρατούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Με βάση το σχέδιο, η νέα κυβέρνηση παρέλαβε τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 1,7 δισ. και τα μείωσε ήδη στα 1,3 δισ. αλλά θα τα μηδενίσει τελικά στο τέλος του 2020 αντί τον Αύγουστο πέρυσι -όπως θα έπρεπε και είχε δεσμευθεί ηπροηγούμενη κυβέρνηση. Εξαίρεση αποτελούν 140 εκατομμύρια ευρώ για συντάξεις που θα μηδενιστούν και αυτά τον Ιούνιο του 2021.Η Έκθεση αποκαλύπτει πως ετοιμάζεται δέσμη δέασεων από ειδική Επιτροπή  που θα συσταθεί και θα ελέγχει να αποπληρώνονται τα παλαιά χρέη χωρίς να δημιουργούνται νέα. Τα αποτελέσματα θα καταγράφονται και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο και ανά εξάμηνο. Η Κομισιόν στην Έκθεσή της χαιρετίζει την διαφάνεια στις δράσεις αυτές της κυβέρνησης.

4. «Με στόχο το άνοιγμα της αγοράς εταιρικών ομολόγων σε εξωτερικούς επενδυτές, η κυβέρνηση θα καταργήσει την παρακράτηση φόρου στα εγχώρια εταιρικά ομόλογα για μη κατοίκους από την ΕΕ ή και άλλες χώρες με συμβάσεις διπλής φορολογίας με την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο ευθυγραμμίζεται η φορολογική μεταχείριση των εταιρικών ομολόγων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο» τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, καταλήγοντας ως «αυτό είναι πιθανό να δώσει σημαντική ώθηση στη χρηματοδότηση μέσω της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Το κόστος εσόδων ενός τέτοιου μέτρου με βάση το υφιστάμενο απόθεμα εταιρικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο από 1 εκατ. ευρώ ετησίως».

+1 ) Χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά: την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει παράταση έως τέλος Δεκεμβρίου 2020 στην Μείωση του ΦΠΑ που θα έληγε 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αφορά τα νησιά Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο, που μαστίζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Exit mobile version