Της Μαριάννας Τζάννε
Εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί η ΣΔΙΤ απορριμμάτων της Πελοποννήσου, ένα έργο με το οποίο θα τερματίσει η αμαρτωλή ταφή των σκουπιδιών που έχει πνίξει την περιοχή για δεκαετίες.
Το αίσιο τέλος της υπογραφής της σύμβασης που σέρνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προανήγγειλε χθες από τα Γιάννενα ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιστόρλας, στο πλαίσιο επίσκεψης στο αντίστοιχο έργο της Ηπείρου που κατασκευάζει η ΓΕΚ Τέρνα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές στο παρελθόν το μοντέλο των Συμπράξεων, ανάλογο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ρόδος, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες προβλέπεται να εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπήκαι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του νησιού.
Από την χθεσινή επίσκεψη στα Γιάννενα, διαπιστώθηκαν οι υψηλοί ρυθμοί με τους οποίους κατασκευάζεται η μονάδα της Ηπείρου. Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μίλησαν για ένα πρότυπο έργο, το οποίο θα φιλοξενήσει την πρώτη μονάδα στην Ελλάδα στην οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο που προέρχεται από επεξεργασία στερεών αποβλήτων. Η μονάδα παραγωγής ενέργειας που θα λειτουργεί στην εγκατάσταση επεξεργασίας απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου είναι δυναμικότητας 1,5 MW.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το ύψος της επένδυσης, η οποία υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία του ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.
Σε ετήσια βάση, η μονάδα θα επεξεργάζεται 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτωνενώ μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία του και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κλπ). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται, από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.
Σύμφωνα με τους ετήσιους δεσμευτικούς στόχους της εταιρείας που θα διαχειρίζεται τη μονάδα πρέπει να εκτρέπονται από την ταφή σε ΧΥΤΥ (χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) το 65% των απορριμμάτων που εισέρχονται στη μονάδα. Ο στόχος υπολείμματος ανέρχεται σε 39% (κατά μέγιστο) του συνόλου των Συμβατικών Απόβλητων που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ, ενώ ο στόχος ανακύκλωσης φτάνει το 35% επί της ποσότητας Ανακυκλώσιμων υλικών που θα εισέρχονται στη μονάδα.
Εκτός από το τέλος εισόδου (gate fee) που ανέρχεται σε 39,54 ευρώ ανά τόνο, η εταιρεία διαχείρισης της μονάδας θα έχει και άλλα έσοδα από τρίτους (ανακύκλωση, πράσινη ενέργεια). Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον έσοδα από τρίτους κατά τη διάρκεια της ΣΣ, επιστρέφονται κατά 50% στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη Περιβαλλοντικών Δράσεων.