search icon

Οικονομία

«Παιχνίδι» στην κτηματαγορά με την Golden Visa

Γραφεία και μεσάζοντες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το μεταβατικό καθεστώς και αγοράζουν ό,τι μπορούν σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω και το Χαϊδάρι με 250.000 ευρώ για να το πουλήσουν στη συνέχεια σε εκείνους που θέλουν να αποκτήσουν το χρυσό διαβατήριο

Τρίμηνο ευκαιριών αλλά και ευρύτερων ανακατατάξεων στην αγορά ακινήτων ανοίγεται λόγω της μεταβατικής περιόδου που ισχύει μέχρι και το τέλος Αυγούστου για το πρόγραμμα της Golden Visa.

Το παιχνίδι στην κτηματαγορά ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και εντάθηκε μόλις η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των ορίων για την αγορά ακινήτου, από τα 250.000 στα 800.000 ευρώ, και τη μεταβατική περίοδο που δόθηκε, έως την 31η Αυγούστου, για την έναρξη ισχύος του μέτρου.

Τα περίπου 10 γραφεία (με έδρα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Κίνα κ.α.) που εξειδικεύονται στο ελληνικό πρόγραμμα της Golden Visa σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το μεταβατικό καθεστώς και αγοράζουν με 250.000 ευρώ ό,τι μπορούν σε περιοχές όπως το Περιστέρι, το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι κ.α.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα προσύμφωνο ή μια προκαταβολή για να μπορεί κάποιος να αγοράσει ακίνητο με τη χαμηλή τιμή και να το δώσει σε Τούρκο, Κινέζο ή όποιον άλλον θέλει να αποκτήσει το «χρυσό διαβατήριο». Και όπως ορίζει ο νόμος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν έως τώρα! Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής θα μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο, πάντα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν έως τώρα, αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου του 2025.

Οι τιμές

Οσο λοιπόν πλησιάζουμε προς την προθεσμία του Αυγούστου θα κορυφώνεται το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Χαμός γίνεται με διαμερίσματα στο Περιστέρι, στο Χαϊδάρι, στο Αιγάλεω και τον Πειραιά. Σπίτια γύρω στα 150.000 ευρώ, απούλητα για τρία και τέσσερα χρόνια, προωθούνται σήμερα στην αγορά με ανεβασμένη τιμή έως 250.000 ευρώ. Τα αγοράζουν γραφεία και μεσάζοντες για να ενισχύσουν το στοκ για τους πελάτες τους.

Οι Χρυσές Βίζες και τα χρυσά διαβατήρια διευκολύνουν ουσιαστικά πλούσιους κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να κατοικούν και να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς σε ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς καν να χρειάζεται να ζουν στη χώρα όπου έχουν κάνει την αγορά (ή τις αγορές τους). Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως μεγάλοι χαμένοι αποδεικνύονται οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίοι βλέπουν τις Χρυσές Βίζες ως έναν ακόμη παράγοντα που οδηγεί στα ύψη τις τιμές των κατοικιών. Πρόκειται τόσο για τιμές αγοράς όσο και ενοικίασης, αφήνοντας πλέον εκτός μεγάλο μέρος των ντόπιων.

Οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα Χρυσής Βίζας είναι επενδυτές κυρίως από την Κίνα, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Ρωσία που αναζητούν το «χρυσό διαβατήριο». Ανάμεσα στους αγοραστές είναι επίσης Αμερικανοί και Βρετανοί, ειδικά μετά το Brexit. Ολοι αυτοί συνεργάζονται με τα 10 γραφεία για να κλείσουν συμφωνίες. Οι ενδιάμεσοι παίρνουν έως και 50.000 ευρώ για τη συναλλαγή και έτσι οι ιδιοκτήτες συνήθως έχουν στο τέλος καθαρά 170.000-200.000 ευρώ από τη συναλλαγή των 250.000 ευρώ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα φθηνά σπίτια πωλούνται και φεύγουν από την αγορά και το μόνο που μένει είναι μια «φούσκα» τιμών στην περιοχή!

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο θεσμός της Golden Visa κατά τα 12 χρόνια λειτουργίας του (από το 2012) έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θετικός για την ελληνική οικονομία, αλλά πιστεύουν ότι έχει υπερεκτιμηθεί η επίδρασή του στη στεγαστική κρίση. Ενδεικτικά, αναφέρονται εισροές 2,6 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια από 14.875 αιτήσεις με κυρίαρχη εθνικότητα επενδυτή τους Κινέζους (8.404 αιτήσεις, 56,50%), δεύτερους τους Τούρκους (1.432 αιτήσεις, 9,63%) και τρίτους τους Λιβανέζους (775 αιτήσεις, 5,21%). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλά από αυτά ιδιοκατοικούνται και μόλις το 5% των ακινήτων που αγοράζονται μέσω της Golden Visa αφορά βραχυχρόνια μίσθωση. Πού οφείλεται λοιπόν η στεγαστική κρίση; Σύμφωνα με τους φορείς της κτηματαγοράς, το πρόβλημα είναι τα σχεδόν 700.000 ακίνητα που είναι σφραγισμένα από τους ιδιοκτήτες τους και δεν προσφέρονται στην αγορά προκειμένου η προσφορά να πιέσει τις τιμές των αγοραπωλησιών και των ενοικίων.

Το στεγαστικό

Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις αλλαγές στην Golden Visa θα υπάρξει κάποια βελτίωση στο στεγαστικό πρόβλημα. Μια πρώτη παρέμβαση αφορά την αύξηση των ορίων για αγορά ακινήτου, σε 800.000 ευρώ σε ακριβές περιοχές και σε 400.000 ευρώ σε πιο φθηνές. Το μέτρο όμως που αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό είναι η πρόβλεψη ότι το ακίνητο που θα αγοραστεί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 120 τετραγωνικά μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι να απελευθερώνονται μικρότερα διαμερίσματα για να τα διεκδικήσουν Ελληνες που αναζητούν στέγη, αλλά και ξένοι που κινούνται επενδυτικά χωρίς το κίνητρο της Golden Visa.

Υπενθυμίζεται ότι για τα διατηρητέα ακίνητα και βιομηχανικά ακίνητα που μετατρέπονται σε κατοικίες παραμένει το όριο στα 250.000 ευρώ. Εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στον επενδυτή, η Golden Visa μπορεί να ανανεωθεί και μετά την πενταετία. Επιπλέον, απαγορεύεται η διάθεση των ακινήτων για Αirbnb, ενώ επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται στα 800.000 και 400.000 ευρώ.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι η Golden Visa, ανεξάρτητα από τις όποιες παρενέργειες προκαλεί στην αγορά, θεωρείται το μόνο στεγαστικό πρόγραμμα που αντέχει και φέρνει αποτελέσματα. Αντίστοιχα προγράμματα προσέλκυσης επενδύσεων μέσω εγκατάστασης family offices, digital nomads, συνταξιούχων κ.λπ., που κατά βάση προσφέρουν ισχυρά φορολογικά κίνητρα, δεν φαίνεται να έχουν επιτύχει την προσέλκυση ενδιαφερομένων σε σημαντικό βαθμό, ενώ δεν έχουν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του προγράμματος Golden Visa.

Διαβάστε ακόμη

Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Προς νέο σφυρί το μεγαλοπρεπές συγκρότημα στα Ανάβρυτα (pics)

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Εντολή για παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version