Μπορεί το οικονομικό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ που μιλούσε για «τριπλασιασμό» του φόρου μερισμάτων από 5% σε 15% να εξαφανίστηκε από την ιστοσελίδα του κόμματος, αντικαταστάθηκε όμως από το αφήγημα μιας… κλιμακωτής αύξησης, που ξεκινά από τα 50.000 ευρώ και άνω, όπως ακριβώς και στο Πρόγραμμα των 53 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα γίνονται με επιχείρημα ότι «μη δεν νοιάζει τους πολλούς», «δεν θίγεται η μεσαία τάξη» και «πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι» -έστω και “συμβολικά” όπως ανέφερε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος- προκειμένου να ελαφρυνθεί η φορολογία των μισθωτών.
«Πίσω από τις λέξεις» για επιβάρυνση στους πάμπλουτους όμως, κρύβονται οι φόροι στα 40 και στα 50 χιλιάδες ευρώ. Μισθωτοί και επαγγελματίες που θα πληρώσουν 1/3 ή τα μισά από όσα βγάζουν στο Κράτος, δεν ακούνε για καμία μείωση φορολογίας εισοδήματος, πέραν από εκείνες που έκανε η Νέα Δημοκρατία μετά το 2019.
Φόροι… με φόρα
Τον ασκό των νέων φόρων άνοιξαν οι εκλογές. Κανένα κόμμα δεν λέει όμως στο πρόγραμμά του, πόσο θα ελαφρύνει την φορολογία μισθωτών, για όσους βγάζουν πάνω από 20 ή 30 ή 40 χιλιάδες ευρώ. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν καταθέτει νέα κλίμακα φόρου μισθωτών και επαγγελματιών, παρά μόνο μιλούν γενικόλογα για “ελάφρυνση” (ή πχ 90 -100 ευρώ το χρόνο όλα και όλα με αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ).
Συγκλίνουν και συμφωνούν όμως και τα δύο κόμματα, ότι με μερίσματα 50.000 ευρώ δεν ανήκει κάποιος στην μεσαία τάξη, αλλά είναι πλούσιος! Και ενώ μιλούν για “αναδιανομή του πλούτου” δεν εξηγούν πόσα θέλουν να αποκομίσουν (“ελάχιστα” όπως εσχάτως παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ), ούτε τι θέλουν ακριβώς να τα κάνουν και πόσο κοστίζουν για να γίνουν.
Με λογικές ότι «μεσαία τάξη είναι στα 5.000 το χρόνο», δε μιλά κανείς για τους μισθωτούς που ζουν τις οικογένειές τους με 3.000 ευρώ το μήνα και θεωρούνται «Κροίσοι», επειδή ξεπερνούν τις 40.000 το χρόνο και φορολογούνται με τον πιο υψηλό συντελεστή 44%.
Και στις δύο περιπτώσεις δηλαδή, στο όνομα της φορολόγησης κάποιων επωνύμων εφοπλιστών και βιομηχάνων, η επιβολή των πιο βαριών φόρων που υπάρχουν αφορά τους πολλούς και όχι λίγους όπως υποστηρίζουν τα κόμματα, αφού δεν ξεκινά π.χ. από 1 εκατομμύριο και άνω, αλλά και από 40.000 ή 50.000 ευρώ, με τα οποία ζουν μισθωτοί, επαγγελματίες ή και ιδιοκτήτες ΙΚΕ «του ενός ευρώ».
Έμπειροι παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν στο newmoney.gr ότι αντί τα κόμματα να πουν πόσο επιζήμιο είναι να θεωρείται πάμπλουτος και να τιμωρείται βαριά φορολογικά όποιο φυσικό πρόσωπο βγάζει πάνω από 40.000 ευρώ το χρόνο, κτυπάει ακριβώς εκείνους που είτε δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, είτε αναγκάστηκαν να βρουν έναν νόμιμο τρόπο μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, για να μην τους αφαιρεί το κράτος τα μισά από όσα κερδίζουν.
Και αντί να μειώσουν την υπεροφορολόγηση της μεσαίας τάξης που πληρώνει 36% πάνω από τα 20.000 ευρώ και 44% πάνω από τα 40.000 (και που είναι και η αιτία που ένας μικρομεσαίος άνοιξε μια ΙΚΕ) τα κόμματα αλλάζουν τον φόρο μερισμάτων κάθε 2-3 χρόνια (από το 2009 που καθιερώθηκε) προσπαθώντας να παγιδεύσουν αυτόν (και όχι πάμπλουτους του 1 εκατομμυρίου ευρώ και άνω) για να του πάρουν το 1 από τα 2 ευρώ που βγάζει –πέραν των άλλων έμμεσων φόρων κατανάλωσης ή πολυτελείας και τις εισφορές τα τεκμήρια που φτιάχτηκαν ειδικά για αυτόν με βάση τα κυβικά του αυτοκινήτου του ή ακόμα και για την φουσκωτή πισίνα κολύμβησης που αγόρασε από τα σούπερ μάρκετ!
Διαβάστε ακόμη
Μεταβιβάσεις: Πώς να «ξεμπλοκάρετε» το ακίνητό σας από τον δήμο μέσα σε 5 ημέρες
Τουρκία: Παρουσία Στόλτενμπεργκ η ορκωμοσία του Ερντογάν – Θα ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση (tweets)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ