search icon

Οικονομία

Παράθυρο Ντομπρόβσκις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή €767 εκατ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων - Μοσκοβισί: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα»

Παράθυρο για μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος με όχημα τη βελτίωση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Όπως ανέφερε, «εάν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε ότι με την 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει να αξιοποιηθεί μέρος της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, αλλά για το θέμα αυτό, όπως είπε, «θα αποφασίσουν οι πιστωτές», δηλαδή το Eurogroup.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ντομπρόβκις δήλωσε τα εξής: «Ως προς τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα τον ξεπερνά για 5η συνεχή χρονιά φέτος και τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψή μας δείχνει ότι θα πετύχει τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση των κερδών των ομολόγων. Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει μέρος των κερδών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, αντί για το χρέος. Είμαστε ανοιχτοί γι’ αυτή τη συζήτηση, αλλά θα αποφασίσουν οι πιστωτές. Πέραν του 2020, όπως ξέρετε, οι στόχοι για τα πρωτογενή υπάρχουν για έναν λόγο: ότι η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ -περίπου 180%- και πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που θα θέτουν μικρότερους κινδύνους για την οικονομία. Με τέτοιο ύψος χρέους υπάρχει μικρό περιθώριο για λάθη πολιτικής. Οι στόχοι, όμως, βασίζονται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους. Εάν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».

Exit mobile version