Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, η Συμφωνία Χρηματοδότησης για τη σύσταση Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Το Ταμείο, με συνολικό προϋπολογισμό δανείων 187 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται με πόρους του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του ΕΣΠΑ 2021-2027, με δυνατότητα χρηματοδότησης και από άλλους ευρωπαϊκούς, εθνικούς και πόρους άλλης προέλευσης.
Στόχος του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η δημιουργία, σε πρώτη φάση, δύο Χρηματοδοτικών Μέσων -ως «Ειδικά Ταμεία»- για την στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, και η εν γένει ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών στο πλαίσιο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου για την ομαλή και δίκαιη μετάβαση στη «μεταλιγνιτική» εποχή.
Τα δύο Χρηματοδοτικά Μέσα που θα δημιουργηθούν μέσω του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ είναι:
- Το ΤΑΜΕΙΟ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες και Κεφάλαια Κίνησης, με 3ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
- Το ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, το οποίο θα παρέχει δάνεια για Επενδυτικές Δαπάνες, με 2ετή επιδότηση επιτοκίου ύψους 3% για την υλοποίηση επενδύσεων στις περιοχές ΔΑΜ.
Οι παροχές των Χρηματοδοτικών Μέσων του Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ θα μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα επιχορήγησης, που υλοποιούνται σε ξεχωριστές πράξεις του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τηρώντας πάντα τους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε:
«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα μας, με στόχο τη διπλή σύγκλιση, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και κυρίως μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Απώτερος σκοπός και της συγκεκριμένης παρέμβασης, που δρομολογείται παράλληλα με την υλοποίηση του ευρύτερου Προγράμματος ΔΑΜ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, είναι η στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και η ανάπτυξη της οικονομίας των περιοχών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, η διατήρηση των υφιστάμενων και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, κυρίως για νέες και νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους».
Διαβάστε ακόμη
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Πώς θα «πέσουν» €7 δισ. στην αγορά σε 100 μέρες
Ανοίγει το «πράσινο» ομόλογο της Eurobank
Κρουαζιέρα: Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στο έκτακτο τέλος ανά επιβάτη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ