Ως αρκετά πιθανό ενδεχόμενο περιέγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Βουλή την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα «κόκκινα δάνεια» προκειμένου να μπορέσει ο οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων να εξαγοράσει όλα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των στρατιωτικών.
Ωστόσο, μετά από την παρέμβαση του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για ενδεχόμενη επέκταση της συγκεκριμένης πρακτικής σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε να διευκρινίσει «δεν είπα ότι μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε αρχικά πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «επιλύσει τα κόκκινα δάνεια» και πως «ένα επιπλέον εργαλείο αποτελεί η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε να διευκολύνονται οι δανειολήπτες. Αυτό το εργαλείο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων. Βέβαια, πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μπορέσει ο οικοδομικός συνεταιρισμός των αξιωματικών να μπει στην διαδικασία αγοράς κόκκινων δανείων. Πιστεύουμε ότι η δράση θα προσφέρει επωφελή λύση».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισήμανε πως το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι υπόλοιποι υπουργοί της κυβέρνησης. «ο κ. Γαβρόγλου πρέπει να εξαγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια όλων των εκπαιδευτικών. Ο κ. Αποστόλου όλων των αγροτών. Ωστόσο δεν κατανοώ τον λόγο που ψηφίσατε το νόμο για την δευτερογενή αγορά. Επίσης, πως θα λύσετε το πρόβλημα των δανείων που ήδη έχουν αγοραστεί από τα φάντς;».
Απαντώντας ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε: «Δεν είπα αυτό που εσείς είπατε για όλα τα υπουργεία. Η εξαγορά των δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να προκαλέσει επωφελείς καταστάσεις. Μελετάμε το ζήτημα αλλά με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθεί νέο έλλειμμα και νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν είπα ότι μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία».
Να σημειωθεί ότι η αρχική ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου αναφερόταν στις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περι εξαγοράς των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις συστημικές τράπεζες, κατά το ποσοστό που θα πωλούσαν τα δάνεια αυτά σε εισπρακτικές εταιρείες, και καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν σχεδιάζει την διεύρυνση του μέτρου για όλο το Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους κ.κ. Πάνο Καμμένο και Δημήτρη Βίτσα η εξαγορά θα γίνει μέσω του ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος), αλλά και των ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων» ώστε στην συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στα στελέχη των Ε.Δ. της εξαγοράς του δανείου αυτού στην ίδια τιμή.
Πηγή: protothema.gr