search icon

Οικονομία

Πάνω από το 40% του εισοδήματος πάει σε φόρους και συντήρηση σπιτιού

4 στους 10 φορολογούμενους διαθέτουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για τις ανάγκες στέγασης

Καταστροφικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη και την επιβίωση των ελληνικών νοικοκυριών έχει η πολιτική της υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, κάτι που αποτυπώνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στα στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η Eurostat. 

Το 2016 στην Ελλάδα το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούσαν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1% 

Η εικόνα είναι σχεδόν αμετάβλητη την τελευταία τριετία καθώς το 2015 το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέλθει σε 40,9% έναντι 11,3 του μέσου όρου της Ε.Ε. και το 2014 σε 40,7% ( 11,5% στην ΕΕ.) 

Αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στην ΕΕ, όχι όμως στην Ελλάδα

Τηην ίδια ώρα, όπως έγραφε χθες το newmoney.gr, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ήταν οριακή κατά 0,1% για τα καινούρια διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 0,3% για τα παλιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών, αν και, πλέον με δεδομένη την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας τα καινούρια σπίτια είναι ελάχιστα στην αγορά.

Αντιθέτως, αύξηση κατά 4,7% σημείωσαν κατά μέσο όρο οι τιμές των κατοικιών στις αγορές της Ε.Ε. για το πρώτο τρίμηνο του 2018, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2017, ενώ στο 4,5% αντιστοιχεί η άνοδος για τις χώρες του ευρώ, όπως προκύπτει από τα νούμερα της Eurostat.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Exit mobile version