search icon

Οικονομία

Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ θα πάρει από την τσέπη μας ο προϋπολογισμός του 2018

Ευπαθείς ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τον προϋπολογισμό του 2018

Ευπαθείς ομάδες και χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τον προϋπολογισμό του 2018, καθώς, όπως προκύπτει, οι επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους θα ξεπεράσουν το 1,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλο θα είναι το ψαλίδι σε επιδόματα που, μέχρι σήμερα, στήριζαν τα χαμηλά εισοδήματα, όπως το επίδομα θέρμανσης που κόβεται κατά 50% ή 47 εκατ. ευρώ, αλλά και το ΕΚΑΣ, από το οποίο θα κοπούν 238 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017. Όπως ανέφερε ο εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπολογίζεται ότι με την περικοπή αυτή, όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον δύο συντάξεις.

Οι επιβαρύνσεις αυτές όμως οδηγούν στον περαιτέρω περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, εξέλιξη που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία ήδη έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές δημιούργησαν την «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου και η οποία αναμένεται να διευρυνθεί στο τέλος του έτους και να φθάσει στα 1, 86 δισ. ευρώ , σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018.

Οι επιβαρύνσεις του 2018:

1. Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο της εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ.

2. Μειώνεται κατά 50% το ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017 – 2018, που σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%. Εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

3. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

4. Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 44 εκατ. ευρώ.

5. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

6. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

7. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

8. Μόλις 85 εκατ. θα διατεθούν το 2018 για την καταβολή του ΕΚΑΣ, το οποίο βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών θα καταργηθεί από το 2019. Η μείωση σε σχέση εμ το 2017 εκτιμάται στα 238 εκατ. ευρώ.

9. Εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα. Στόχος η εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ.

10.Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στα ακαθάριστα εισοδήματα. Στόχος η αύξηση εσόδων κατά 53 εκατ. ευρώ για το 2018.

11. Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων με συντελεστή 15% στο κέρδος από τη διαφορά της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου.

12. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία. Στόχος η αύξηση εσόδων κατά 107 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version